2016-10-15 16:35

2016-10-15 16:35

Vecka med klimatfokus

TORSBY: Seminarier och filmvisningar

24 oktober startar årets upplaga av klimatveckan Green Planet Week i Torsby kommun. Årets program är digert, om än något mindre än tidigare år.

Förra året tvingades arrangerande föreningen Global Kunskap ställa in huvudseminariet på grund av för få anmälningar. I år har man därför valt att satsa på flera mindre seminarier varav det första hålls i Sysslebäck onsdag 26 oktober.

– Satsningen på tillverkning med biokompositmaterial och 3D-teknik är väldigt spännande. Det är den typen av satsningar som kan skapa jobb på landsbygden i framtiden, säger Global Kunskaps ordförande Stefan Degerlund.

Skogens betydelse

Invigningen sker 26 oktober på Stjärnan i Torsby med Paper province vd Maria Hollander som talare. På Stjärnan kommer en rad filmer att visas under veckan då hotet i form av ett förändrat klimat står självklart i fokus, men minst lika viktigt är diskussioner kring sätt att lösa problemen.

– Världen behöver mer mangrove för att bromsa utvecklingen, och mer skog över huvudtaget. Det är bara att se på den senaste naturkatastrofen och följderna för Haiti. Haiti ligger på samma ö som Dominikanska Republiken. Det senare landet har mycket skog och klarade sig bra. I Haiti är skogarna skövlade, säger Sebrafilms Bengt Jonsson.

Temaveckan omfattar också en workshop om solenergi och en föreläsning om elfordon på landsbygden. På Sahlströmsgården arrangeras seminarium med Skogsstyrelsen. Till den årliga filmtävlingen för unga, som den här gången har temat mat, har ett 20-tal bidrag lämnats in.

Förra året tvingades arrangerande föreningen Global Kunskap ställa in huvudseminariet på grund av för få anmälningar. I år har man därför valt att satsa på flera mindre seminarier varav det första hålls i Sysslebäck onsdag 26 oktober.

– Satsningen på tillverkning med biokompositmaterial och 3D-teknik är väldigt spännande. Det är den typen av satsningar som kan skapa jobb på landsbygden i framtiden, säger Global Kunskaps ordförande Stefan Degerlund.

Skogens betydelse

Invigningen sker 26 oktober på Stjärnan i Torsby med Paper province vd Maria Hollander som talare. På Stjärnan kommer en rad filmer att visas under veckan då hotet i form av ett förändrat klimat står självklart i fokus, men minst lika viktigt är diskussioner kring sätt att lösa problemen.

– Världen behöver mer mangrove för att bromsa utvecklingen, och mer skog över huvudtaget. Det är bara att se på den senaste naturkatastrofen och följderna för Haiti. Haiti ligger på samma ö som Dominikanska Republiken. Det senare landet har mycket skog och klarade sig bra. I Haiti är skogarna skövlade, säger Sebrafilms Bengt Jonsson.

Temaveckan omfattar också en workshop om solenergi och en föreläsning om elfordon på landsbygden. På Sahlströmsgården arrangeras seminarium med Skogsstyrelsen. Till den årliga filmtävlingen för unga, som den här gången har temat mat, har ett 20-tal bidrag lämnats in.