2016-09-22 15:45

2016-09-22 15:45

Värmlands museum flyttar norrut

TORSBY: Två veckor i Torsby kommun

De kommande två veckorna flyttar Värmlands museum tillfälligt norrut.
Satsningen ”care of” tar verksamheten till Torsby och Sysslebäck.

För femte året genomför Värmlands museum den tillfälliga flytten, för första gången är det endast en kommun som får besök.

– Genom Finnskogscentrum har vi sedan tidigare ett nära samarbete med museet, men jag är jätteglad att de valt att göra två veckor i kommunen. En i Torsby och en i Sysslebäck, säger Torsbys kommunalråd Ann-Katrin Järåsen (S).

På Finnskogscentrum i Lekvattnet samt på biblioteken i Torsby och Sysslebäck kommer museet att visa utställningar med koppling till platserna. Det publika programmet inleds på tisdagen med ett berättarkafé på Finnskogscentrum om flottningen i Nordvärmland.

– Då liksom när vi genomför berättarkafé i Sysslebäck på tema flottning och även kraftverksdammar vill vi väldigt gärna att många kommer för att dela med sig av sina minnen och berättelser. Inte minst vore det intressant att höra om hur man såg på bygget av den stora dammen i Höljes, säger Kersti Berggren på Finnskogscentrum.

Stadsvandring i Torsby med inriktning på funkis och modernism samt föreläsning om bebyggelsemönster i Värmland med fokus på norra Klarälvdalen och en rökbastukurs med såväl teori som eldning och bad är några andra programpunkter under de två veckorna.

Dokumentation

– En annan viktig sak som vi gör under de här veckorna är samtidsdokumentationer. En del kanske vi använder ganska snart men en del sparas i vårt arkiv för att kanske tas fram om 50 år när någon vill se hur vardagen i Värmland såg ut 2016, säger museichef Åsa Hallén.

Utflykten har genom åren varit uppskattad bland kommunerna i Värmland.

– Det är också väldigt roligt och intressant för oss! Det är kanske det roligaste vi gör på hela året faktiskt, säger Åsa Hallén.

För femte året genomför Värmlands museum den tillfälliga flytten, för första gången är det endast en kommun som får besök.

– Genom Finnskogscentrum har vi sedan tidigare ett nära samarbete med museet, men jag är jätteglad att de valt att göra två veckor i kommunen. En i Torsby och en i Sysslebäck, säger Torsbys kommunalråd Ann-Katrin Järåsen (S).

På Finnskogscentrum i Lekvattnet samt på biblioteken i Torsby och Sysslebäck kommer museet att visa utställningar med koppling till platserna. Det publika programmet inleds på tisdagen med ett berättarkafé på Finnskogscentrum om flottningen i Nordvärmland.

– Då liksom när vi genomför berättarkafé i Sysslebäck på tema flottning och även kraftverksdammar vill vi väldigt gärna att många kommer för att dela med sig av sina minnen och berättelser. Inte minst vore det intressant att höra om hur man såg på bygget av den stora dammen i Höljes, säger Kersti Berggren på Finnskogscentrum.

Stadsvandring i Torsby med inriktning på funkis och modernism samt föreläsning om bebyggelsemönster i Värmland med fokus på norra Klarälvdalen och en rökbastukurs med såväl teori som eldning och bad är några andra programpunkter under de två veckorna.

Dokumentation

– En annan viktig sak som vi gör under de här veckorna är samtidsdokumentationer. En del kanske vi använder ganska snart men en del sparas i vårt arkiv för att kanske tas fram om 50 år när någon vill se hur vardagen i Värmland såg ut 2016, säger museichef Åsa Hallén.

Utflykten har genom åren varit uppskattad bland kommunerna i Värmland.

– Det är också väldigt roligt och intressant för oss! Det är kanske det roligaste vi gör på hela året faktiskt, säger Åsa Hallén.