2016-09-19 14:32

2016-09-19 14:32

IT-guider i Torsby

TORSBY: Ny satsning på att tillgängliggöra digital teknik

För ett år sedan lanserades betalbokbussen där mindre datorkunniga kommunmedborgare kan få hjälp. Nu gör sig Torsby reda för nästa satsning, IT-guider som kan överbrygga såväl tekniska som kulturella klyftor.

Betalbokbussen, utrustad med en datorhörna längst bak i fordonet samt personal som kan hjälpa besökaren, är efter ett års drift något av en succé.

– Det är många som vill ha hjälp och vi har på ett år fått 40 nya låntagare i bussen. I det här sammanhanget är det en stor siffra. Det enda problemet är att tiden under bussens stopp inte alltid räcker till. Ibland gör vi då ett extra stopp på hemväg, eller kanske kommer vi tidigare nästa gång. Jag har också gjort hembesök, berättar Nora Büttner, projektanställd för betalbokbussen.

En av tio i landet

Nu kommer nästa satsning. Torsby blir en av tio kommuner i landet att ansluta sig till den ideella organisationen IT-guide.

– Ungdomar från språkintroduktionsprogrammet på Stjerneskolan kommer att utbildas av IT-guide. De ska sedan jobba på biblioteket i Torsby och förhoppningsvis Sysslebäck några timmar varje lördag då de ska guida de som behöver hjälp med datorer eller surfplattor, säger Annika Wredenberg, kulturchef i Torsby kommun.

Satsningen kostar drygt 250 000 kronor under ett år och finansieras genom kommunens medel för integration. Målsättningen är att verksamheten ska komma i gång under våren.

– Nysvenska ungdomar ges delaktighet i det svenska samhället och äldre människor får chans till större digital delaktighet. Det kommer att bli möten mellan olika kulturer, språk, åldrar och kunskaper, säger Annika Wredenberg.

Betalbokbussen, utrustad med en datorhörna längst bak i fordonet samt personal som kan hjälpa besökaren, är efter ett års drift något av en succé.

– Det är många som vill ha hjälp och vi har på ett år fått 40 nya låntagare i bussen. I det här sammanhanget är det en stor siffra. Det enda problemet är att tiden under bussens stopp inte alltid räcker till. Ibland gör vi då ett extra stopp på hemväg, eller kanske kommer vi tidigare nästa gång. Jag har också gjort hembesök, berättar Nora Büttner, projektanställd för betalbokbussen.

En av tio i landet

Nu kommer nästa satsning. Torsby blir en av tio kommuner i landet att ansluta sig till den ideella organisationen IT-guide.

– Ungdomar från språkintroduktionsprogrammet på Stjerneskolan kommer att utbildas av IT-guide. De ska sedan jobba på biblioteket i Torsby och förhoppningsvis Sysslebäck några timmar varje lördag då de ska guida de som behöver hjälp med datorer eller surfplattor, säger Annika Wredenberg, kulturchef i Torsby kommun.

Satsningen kostar drygt 250 000 kronor under ett år och finansieras genom kommunens medel för integration. Målsättningen är att verksamheten ska komma i gång under våren.

– Nysvenska ungdomar ges delaktighet i det svenska samhället och äldre människor får chans till större digital delaktighet. Det kommer att bli möten mellan olika kulturer, språk, åldrar och kunskaper, säger Annika Wredenberg.

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.