2016-09-16 14:12

2016-09-19 16:03

Nytt ja för vattenkraftverk

SYSSLEBÄCK: Länsstyrelsens överklagan avslogs

Ett nytt steg mot att Näckån i Sysslebäck åter blir ett vattendrag som levererar kraft till bygden har tagits. Om den senaste domen inte överklagas kan ett småskaligt vattenkraftverk tas i bruk om ett år.

Mark- och miljööverdomstolen har nu meddelat avslag på länsstyrelsen överklagan av Näckåns Energi AB:s tillstånd att bygga ett mindre vattenkraftverk i Näckån.

– Vi är så klart jätteglada! Under förhandlingarna erbjöd vi oss att öka minimitappningen med 50 procent samt en annan variation i tappningen. Så blir det och nu gäller det att vi tillsammans med länsstyrelsen för bästa möjliga utifrån domen, säger Näckåns vd Jan-Anders Carlsson.

Näckåns räknar inte med att kraftverket ska leda till stora förtjänster för bolaget, och än mindre sådana med större tappning.

– Vi tror att lokalproducerat är bra för landbygdsutvecklingen och för miljön. Såväl på lång som på kort sikt, säger Jan-Anders Carlsson.

Länsstyrelsen hade begärt att Näckåns skulle stå för myndighetens rättegångskostnader, men fick avslag eftersom länsstyrelsen själv överklagat den senaste domen. Den dom som nu meddelats kan överklagas till Högsta Domstolen.

– Jag hoppas att vi framgent kan samarbeta med länsstyrelsen i stället för att mötas i rätten. Om domen vinner laga kraft och detaljprojektering samt upphandlingar går väl skulle kraftverket kunna vara i drift om ett år, säger Jan-Anders Carlsson.

Mark- och miljööverdomstolen har nu meddelat avslag på länsstyrelsen överklagan av Näckåns Energi AB:s tillstånd att bygga ett mindre vattenkraftverk i Näckån.

– Vi är så klart jätteglada! Under förhandlingarna erbjöd vi oss att öka minimitappningen med 50 procent samt en annan variation i tappningen. Så blir det och nu gäller det att vi tillsammans med länsstyrelsen för bästa möjliga utifrån domen, säger Näckåns vd Jan-Anders Carlsson.

Näckåns räknar inte med att kraftverket ska leda till stora förtjänster för bolaget, och än mindre sådana med större tappning.

– Vi tror att lokalproducerat är bra för landbygdsutvecklingen och för miljön. Såväl på lång som på kort sikt, säger Jan-Anders Carlsson.

Länsstyrelsen hade begärt att Näckåns skulle stå för myndighetens rättegångskostnader, men fick avslag eftersom länsstyrelsen själv överklagat den senaste domen. Den dom som nu meddelats kan överklagas till Högsta Domstolen.

– Jag hoppas att vi framgent kan samarbeta med länsstyrelsen i stället för att mötas i rätten. Om domen vinner laga kraft och detaljprojektering samt upphandlingar går väl skulle kraftverket kunna vara i drift om ett år, säger Jan-Anders Carlsson.

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.