2016-09-06 15:40

2016-09-06 15:40

Detaljplan redo att antas

TORSBY: Möjliggör bygge vid Herrgårdsdammen

Detaljplanen för området på centrumsidan av Herrgårdsdammen är klar för behandling av fullmäktige. På området finns sedan tidigare byggrätt, de rättigheterna begränsas i den nya detaljplanen, samtidigt som de blir mer konkreta.

Den nya detaljplanen tillåter att tre nya hus byggs, varav det ena i närheten av Gräsmarksvägen. Till skillnad från den detaljplan som gäller i dag ställs krav på hur byggnaderna får se ut; de ska passa in i den befintliga miljön.

Kommunstyrelsen hade på måndagen möjlighet att yttra sig kring planen. S, C, L och SD röstade för att planen skulle skickas vidare till fullmäktige för antagande. M röstade för återremiss och V valde att avstå från att rösta.

Kommunstyrelsens ordförande Ann-Katrin Järåsen (S), menar att det behövs fler attraktiva bostäder i Torsby tätort.

– Det måste finnas alla typer av bostäder, billiga hyreslägenheter men också lägenheter som kanske kostar lite mer men som har ett attraktivt läge. Det här området är nära vatten och i direkt anslutning till centrum, säger Järåsen.

Det är det kommunala bostadsbolaget Torsby Bostäder som äger marken där två flerfamiljshus i två våningar kan komma att byggas om fullmäktige antar planen.

Under arbetet med detaljplanen har det också framkommit att Fortum, som planerar att renovera dammen i Torsby, vill stänga anläggningen för allmänheten. Det innebär att den gångväg som finns i dag kommer att försvinna.

– Fortum har gett tillstånd till att bygga en gångbro över dammen. Det finns dock inga beslut än om att en sådan bro ska byggas. Det finns redan en bro över dammen och en gång och cykelväg längs Gräsmarksvägen i närheten, säger Ann-Katrin Järåsen.

Den nya detaljplanen tillåter att tre nya hus byggs, varav det ena i närheten av Gräsmarksvägen. Till skillnad från den detaljplan som gäller i dag ställs krav på hur byggnaderna får se ut; de ska passa in i den befintliga miljön.

Kommunstyrelsen hade på måndagen möjlighet att yttra sig kring planen. S, C, L och SD röstade för att planen skulle skickas vidare till fullmäktige för antagande. M röstade för återremiss och V valde att avstå från att rösta.

Kommunstyrelsens ordförande Ann-Katrin Järåsen (S), menar att det behövs fler attraktiva bostäder i Torsby tätort.

– Det måste finnas alla typer av bostäder, billiga hyreslägenheter men också lägenheter som kanske kostar lite mer men som har ett attraktivt läge. Det här området är nära vatten och i direkt anslutning till centrum, säger Järåsen.

Det är det kommunala bostadsbolaget Torsby Bostäder som äger marken där två flerfamiljshus i två våningar kan komma att byggas om fullmäktige antar planen.

Under arbetet med detaljplanen har det också framkommit att Fortum, som planerar att renovera dammen i Torsby, vill stänga anläggningen för allmänheten. Det innebär att den gångväg som finns i dag kommer att försvinna.

– Fortum har gett tillstånd till att bygga en gångbro över dammen. Det finns dock inga beslut än om att en sådan bro ska byggas. Det finns redan en bro över dammen och en gång och cykelväg längs Gräsmarksvägen i närheten, säger Ann-Katrin Järåsen.

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.