2016-06-21 13:09

2016-06-21 13:11

Upprustning av smedjan

TORSBY: Ideella krafter renoverar historisk byggnad

Efter vandalisering och rivningshot är den gamla smedjan i Torsby nu under upprustning. Det tack vare ett starkt ideellt engagemang.

P-A Sjögren har lagt stor tid och kraft på att försöka bevara den gamla smedjan vid den sedan länge dämda forsen i centrala Torsby. Byggnaden har genom åren utsatts för kontinuerlig skadegörelse och Fortum, som äger fastigheten, ville riva den eftersom de inte har någon användning för den. Men det blev inget rivningstillstånd på grund av byggnadens historiska värde.

– Klockan sju på lördag morgon var 15 frivilliga på plats för att hjälpa till med att renovera taket. Helt fantastiskt, säger P-A Sjögren.

Utöver att renovera taket har byggnadens ytterväggar också fått ny färg. Sedan tidigare har el dragits in i byggnaden.

– Lokala företag har ställt upp med arbetsinsatser och material. Jag är väldigt tacksam för det engagemang som visas, säger Sjögren.

Helmiastiftelsen har beviljat bidrag till nya fönster, som ska komma på plats innan sommaren. Fönstren kommer att skyddas med specialtillverkade fönsterluckor i samma design som fönstren, men tillverkade i plåt. Konstnären Hans Olsson ska senare måla luckorna så att de ser ut som riktiga fönster.

– En sak som gläder mig extra mycket är att byggnaden inte utsatts för skadegörelse det senaste halvåret. Förhoppningsvis är det så att det ideella engagemanget kring byggnaden fått vandalerna att låta bli den och att det förblir på det sättet, säger P-A Sjögren.

P-A Sjögren har lagt stor tid och kraft på att försöka bevara den gamla smedjan vid den sedan länge dämda forsen i centrala Torsby. Byggnaden har genom åren utsatts för kontinuerlig skadegörelse och Fortum, som äger fastigheten, ville riva den eftersom de inte har någon användning för den. Men det blev inget rivningstillstånd på grund av byggnadens historiska värde.

– Klockan sju på lördag morgon var 15 frivilliga på plats för att hjälpa till med att renovera taket. Helt fantastiskt, säger P-A Sjögren.

Utöver att renovera taket har byggnadens ytterväggar också fått ny färg. Sedan tidigare har el dragits in i byggnaden.

– Lokala företag har ställt upp med arbetsinsatser och material. Jag är väldigt tacksam för det engagemang som visas, säger Sjögren.

Helmiastiftelsen har beviljat bidrag till nya fönster, som ska komma på plats innan sommaren. Fönstren kommer att skyddas med specialtillverkade fönsterluckor i samma design som fönstren, men tillverkade i plåt. Konstnären Hans Olsson ska senare måla luckorna så att de ser ut som riktiga fönster.

– En sak som gläder mig extra mycket är att byggnaden inte utsatts för skadegörelse det senaste halvåret. Förhoppningsvis är det så att det ideella engagemanget kring byggnaden fått vandalerna att låta bli den och att det förblir på det sättet, säger P-A Sjögren.