2016-06-15 06:00

2016-06-15 06:00

Motorcykeltävling i Åshagshöjden vill dra mer publik

TORSBY: Snabba veteranmotorcyklar

Deltagarintresset är och har varit stort. Men publiksiffran har minskat. För att locka fler åskådare har arrangörerna bytt datum och gjort motorcykeltävlingen i Åshagshöjden till ett fristående evenemang.

Under åren 1948–1957 lockade backtävlingen i Åshagshöjden strax söder om Torsby storpublik. 2010 hade tävlingen nypremiär i samband med Torsby Nostalgidagar som bland annat omfattar den stora bilutställningen i Graneviksparken.

– Första året hade vi 1 100 besökare, då var det fritt inträde. Året efter hade vi 700 betalande besökare, berättar tävlingsledae Per Täppers.

De första åren hölls tävlingen på lördagen den första helgen i juni. Men när tävlingen fick flyttas till söndagen till förmån för en arrangerad cruising svek publiken.

– Förra året hade vi 170 betalande, det är för lite. Vi hoppas att den här flytten ska få fler att komma hit, vi behöver en publik på 300. Intresset för att tävla är stort. Vi har bara plats för 40 startande och de platserna är fullbokade på ett par veckor, säger Per Täppers.

Själva tävlingen består i år av två moment, dels så kallad regularitet där förarna ska köra banan två gånger och med målsättningen att nå samma sluttid bägge gånger.

– Förra året fick de fem snabbaste även köra backen på tid. Det var väldigt populärt och efter önskemål kommer vi i år att erbjuda alla förare att köra en traditionell tävling där det gäller att avverka backen på snabbast möjliga tid, säger Per Täppers.

Tävlingarna startar klockan 13 på lördagen och väntas vara avslutade vid 17-tiden.

– Nu hoppas vi på bra väder under lördagen. Det är avgörande för alla utomhusarrangemang, säger Per Täppers.

Under åren 1948–1957 lockade backtävlingen i Åshagshöjden strax söder om Torsby storpublik. 2010 hade tävlingen nypremiär i samband med Torsby Nostalgidagar som bland annat omfattar den stora bilutställningen i Graneviksparken.

– Första året hade vi 1 100 besökare, då var det fritt inträde. Året efter hade vi 700 betalande besökare, berättar tävlingsledae Per Täppers.

De första åren hölls tävlingen på lördagen den första helgen i juni. Men när tävlingen fick flyttas till söndagen till förmån för en arrangerad cruising svek publiken.

– Förra året hade vi 170 betalande, det är för lite. Vi hoppas att den här flytten ska få fler att komma hit, vi behöver en publik på 300. Intresset för att tävla är stort. Vi har bara plats för 40 startande och de platserna är fullbokade på ett par veckor, säger Per Täppers.

Själva tävlingen består i år av två moment, dels så kallad regularitet där förarna ska köra banan två gånger och med målsättningen att nå samma sluttid bägge gånger.

– Förra året fick de fem snabbaste även köra backen på tid. Det var väldigt populärt och efter önskemål kommer vi i år att erbjuda alla förare att köra en traditionell tävling där det gäller att avverka backen på snabbast möjliga tid, säger Per Täppers.

Tävlingarna startar klockan 13 på lördagen och väntas vara avslutade vid 17-tiden.

– Nu hoppas vi på bra väder under lördagen. Det är avgörande för alla utomhusarrangemang, säger Per Täppers.