2016-06-02 12:15

2016-06-02 12:15

Torsby har Värmlands bästa kulturskola

TORSBY: Lärarförbundet har rankat landets kulturskolor

Kulturskolan i Torsby är bäst i Värmland. Det enligt en undersökning som lärarförbundet står bakom. Längst ned på den värmländska listan placerar sig Storfors som saknar musik- och kulturskola.

Rankingen av landets kulturskolor handlar inte om hur bra barnen behärskar sina instrument. De tre kriterier som betygsätt utgörs av hur mycket pengar kommunen satsar per invånare i åldern 7–15 år, medelavgiften för deltagare samt andel elever som tar del av musik- och kulturskolornas verksamhet. För tredje året i rad anses Ragunda kommun i Jämtland vara bäst i landet.

Tillgänglighet

Bäst i Värmland och på plats 22 sett till hela landet är Torsby kommun.

– Vi är jätteglada över att vara bäst i Värmland. Rankingen handlar ju om tillgänglighet, när det gäller exempelvis dans så har vi verksamhet i Torsby, Östmark, Stöllet och Sysslebäck. Vi försöker också se till att de yngsta barnen kan spela sitt instrument under skoltid eller när de är på fritids, säger Michael Åkerlund, ledare för kulturskolan i Torsby kommun.

Mest tjejer

Men det finns förbättringspotential i Torsby menar Åkerlund.

– De flesta eleverna är tjejer, inom dansen är de en förkrossande majoritet. Vi måste också jobba mer för att locka till oss nysvenskarna. Även om vissa kanske bara är här en kortare period så finns det ingen anledning till varför de inte skulle utöva kultur under den tiden, säger han.

Munkfors i botten

Dans, gitarr och piano är mest populärt bland eleverna i Torsby, blåsinstrument lockar få.

– Så ser det ut i hela landet. På tv och i sociala medier är det gitarr, piano och kanske trummor som får stort utrymme vilket säkert påverkar, säger Michael Åkerlund.

Sunne rankas som näst bäst i Värmland, följd av Kristinehamn. Av de kommuner i Värmland som har kulturskola får Munkfors sämst betyg och hamnar på plats 281 av de 283 kommuner i landet som poängsatts.

Rankingen av landets kulturskolor handlar inte om hur bra barnen behärskar sina instrument. De tre kriterier som betygsätt utgörs av hur mycket pengar kommunen satsar per invånare i åldern 7–15 år, medelavgiften för deltagare samt andel elever som tar del av musik- och kulturskolornas verksamhet. För tredje året i rad anses Ragunda kommun i Jämtland vara bäst i landet.

Tillgänglighet

Bäst i Värmland och på plats 22 sett till hela landet är Torsby kommun.

– Vi är jätteglada över att vara bäst i Värmland. Rankingen handlar ju om tillgänglighet, när det gäller exempelvis dans så har vi verksamhet i Torsby, Östmark, Stöllet och Sysslebäck. Vi försöker också se till att de yngsta barnen kan spela sitt instrument under skoltid eller när de är på fritids, säger Michael Åkerlund, ledare för kulturskolan i Torsby kommun.

Mest tjejer

Men det finns förbättringspotential i Torsby menar Åkerlund.

– De flesta eleverna är tjejer, inom dansen är de en förkrossande majoritet. Vi måste också jobba mer för att locka till oss nysvenskarna. Även om vissa kanske bara är här en kortare period så finns det ingen anledning till varför de inte skulle utöva kultur under den tiden, säger han.

Munkfors i botten

Dans, gitarr och piano är mest populärt bland eleverna i Torsby, blåsinstrument lockar få.

– Så ser det ut i hela landet. På tv och i sociala medier är det gitarr, piano och kanske trummor som får stort utrymme vilket säkert påverkar, säger Michael Åkerlund.

Sunne rankas som näst bäst i Värmland, följd av Kristinehamn. Av de kommuner i Värmland som har kulturskola får Munkfors sämst betyg och hamnar på plats 281 av de 283 kommuner i landet som poängsatts.

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.