2016-05-30 18:01

2016-05-30 18:01

Återinvigning av Höljesdammen

HÖLJES: Efter uppgradering för 450 miljoner kronor

På lördag återinvigs den stora Höljesdammen i norra Klarälvdalen. Sedan våren 2012 har Fortum satsat 450 miljoner kronor på att uppgradera dammen för att klara flöden som väntas bli verklighet en gång på 10 000 år.

425 000 arbetstimmar har lagts ned i det som är Fortums hittills största satsning på en befintlig kraftverksdamm. Bland annat har den gamla flottningsrännan rivits. Där den satt har Fortum installerat en ny stor dammlucka samt en betydligt större och mer effektiv energiomvandlare. Energiomvandlaren är en slags bassäng som ska stilla vattnet som forsar från dammen innan det rinner vidare i Klarälven. De stora mängder bergmassa som tagits bort i samband med arbetet har använts till att bland annat stärka dammens erosionsskydd.

Top Cats

Lördagens invigningsceremoni inleds kl 11.30 med en ceremoniell öppning av den nya dammluckan och avtäckning av Höljesstenen.

Tiina Toumela, chef för Fortum Generation, Toni Kekkinen, chef för Fortums vattenkraftsverksamhet, Kenneth Johansson, landshövding Värmlands län samt Ann-Katrin Järåsen (S), kommunstyrelsens ordförande i Torsby kommun kommer att hålla tal.

Mingel och visning av en fotoutställning väntar innan invigningsprogrammet fortsätter på Höljes motorbana kl 13.15 där Top Cats uppträder. Det blir också folkrace och go-carttävling på motorbanan.

425 000 arbetstimmar har lagts ned i det som är Fortums hittills största satsning på en befintlig kraftverksdamm. Bland annat har den gamla flottningsrännan rivits. Där den satt har Fortum installerat en ny stor dammlucka samt en betydligt större och mer effektiv energiomvandlare. Energiomvandlaren är en slags bassäng som ska stilla vattnet som forsar från dammen innan det rinner vidare i Klarälven. De stora mängder bergmassa som tagits bort i samband med arbetet har använts till att bland annat stärka dammens erosionsskydd.

Top Cats

Lördagens invigningsceremoni inleds kl 11.30 med en ceremoniell öppning av den nya dammluckan och avtäckning av Höljesstenen.

Tiina Toumela, chef för Fortum Generation, Toni Kekkinen, chef för Fortums vattenkraftsverksamhet, Kenneth Johansson, landshövding Värmlands län samt Ann-Katrin Järåsen (S), kommunstyrelsens ordförande i Torsby kommun kommer att hålla tal.

Mingel och visning av en fotoutställning väntar innan invigningsprogrammet fortsätter på Höljes motorbana kl 13.15 där Top Cats uppträder. Det blir också folkrace och go-carttävling på motorbanan.