2016-05-19 12:40

2016-05-19 12:40

Näverkonst och brukshantverk

LEKVATTNET: Smygpremiär för Finnskogscentrums sommarsatsning

It's now and näver. Så lyder den fyndiga rubriken för årets sommarutställning på Finnskogscentrum i Lekvattnet. Och som du säkert listat ut är det inte Elvis utan näver som står i fokus.

Den före detta gymnastiksalen vid den före detta skolan i Lekvattnet, som nu utgör Finnskogscentrum, har byggts om för att husera tillfälliga utställningar och exempelvis speciella visningar för grupper. Efter två år då basutställningen lockat 8 000 och 7 500 besökare, är det dags för den första sommarutställningen i Lekvattnet.

– Den nya lokalen är ett lyft. Det ger oss möjlighet att förnya utbudet. Tanken är att vi varje år ska plocka någon del ur basutställningen och fördjupa oss inom det ämnet. I år är det näver, säger Kersti Berggren, verksamhetsledare för Finnskogscentrum.

Värdefullt

Näver har under flera århundraden varit ett ytterst viktigt material. Hustak, hinkar, isolering, konter, knivslidor, läkemedel och skor är bara några exempel på hur nävern använts genom åren.

– Nävern var viktig för att tillverka egna bruksföremål men också för att tillverka föremål till försäljning för att köpa annat som behövdes på gården. Soltorget i Karlstad var för länge sedan känt som nävertorget, säger Kersti Berggren.

Konsthantverk

Näverutställningen omfattar objekt från museets egna samlingar såväl som föremål som privatpersoner lånar ut och nutida konstverk. Bland annat visas trendiga skor, hattar och väskor skapade av konsthantverkaren Aia Jüdes och exempel på näverns textila egenskaper skapade av textildesignern Emma Dahlqvist.

– Vi vill självklart visa upp näverns betydelse bakåt i tiden, men också på vilka sätt nävern kan användas i dag, säger Monica Björklund, byggnadsantikvarie.

Inspiration

Näverhantverket fick ett rejält uppsving under 1960- och 1970-talet. Att fläta näver var inne och det gavs ut mängder av böcker med instruktioner och inspiration.

– Men i dag kan man nog räkna antalet näverflätare i Värmland på ena handens fingrar och de böcker som finns om näverhantverk är alla minst 40 år gamla. En förhoppning är att utställningen ska inspirera besökare att själva upptäcka materialet, säger Monica Björklund.

Utställningen smygvisas under lördag och söndag i samband med Lekvattnets medeltidsmarknad. 1 juni–31 augusti är Finnskogscentrum öppet dagligen kl 11–17.

Den före detta gymnastiksalen vid den före detta skolan i Lekvattnet, som nu utgör Finnskogscentrum, har byggts om för att husera tillfälliga utställningar och exempelvis speciella visningar för grupper. Efter två år då basutställningen lockat 8 000 och 7 500 besökare, är det dags för den första sommarutställningen i Lekvattnet.

– Den nya lokalen är ett lyft. Det ger oss möjlighet att förnya utbudet. Tanken är att vi varje år ska plocka någon del ur basutställningen och fördjupa oss inom det ämnet. I år är det näver, säger Kersti Berggren, verksamhetsledare för Finnskogscentrum.

Värdefullt

Näver har under flera århundraden varit ett ytterst viktigt material. Hustak, hinkar, isolering, konter, knivslidor, läkemedel och skor är bara några exempel på hur nävern använts genom åren.

– Nävern var viktig för att tillverka egna bruksföremål men också för att tillverka föremål till försäljning för att köpa annat som behövdes på gården. Soltorget i Karlstad var för länge sedan känt som nävertorget, säger Kersti Berggren.

Konsthantverk

Näverutställningen omfattar objekt från museets egna samlingar såväl som föremål som privatpersoner lånar ut och nutida konstverk. Bland annat visas trendiga skor, hattar och väskor skapade av konsthantverkaren Aia Jüdes och exempel på näverns textila egenskaper skapade av textildesignern Emma Dahlqvist.

– Vi vill självklart visa upp näverns betydelse bakåt i tiden, men också på vilka sätt nävern kan användas i dag, säger Monica Björklund, byggnadsantikvarie.

Inspiration

Näverhantverket fick ett rejält uppsving under 1960- och 1970-talet. Att fläta näver var inne och det gavs ut mängder av böcker med instruktioner och inspiration.

– Men i dag kan man nog räkna antalet näverflätare i Värmland på ena handens fingrar och de böcker som finns om näverhantverk är alla minst 40 år gamla. En förhoppning är att utställningen ska inspirera besökare att själva upptäcka materialet, säger Monica Björklund.

Utställningen smygvisas under lördag och söndag i samband med Lekvattnets medeltidsmarknad. 1 juni–31 augusti är Finnskogscentrum öppet dagligen kl 11–17.