2016-05-11 15:08

2016-05-11 15:08

EU-miljoner till träcenter

SYSSLEBÄCK: Innovativ verksamhet i Sysslebäck

Ett center med utveckling av produkter i fiberkomposit, ett material bestående av spån och återvunnen plast, blir verklighet i Sysslebäck.
Det sedan Torsby kommun beviljats 7,5 miljoner kronor i bidrag för satsningen.

Tillväxtverket beslutade på onsdagen om att, genom den europeiska regionala utvecklingsfonden, bevilja 7,42 miljoner kronor i bidrag, fördelat över tre år, till projektet The Wood Region som leds av Torsby kommun.

– En sådan här dag är det roligt att vara politiker. Vi började undersöka möjligheterna för det här projektet redan för tre år sedan. Mycket arbete har lagts ned av kommunen och näringslivet. Vi fick inte igenom den första ansökan, därför känns det extra skönt att vi den här gången fick ja, säger Alf Larsson (C), vice ordförande i kommunstyrelsen.

30-tal företag

Torsby kommun, Region Värmland samt ett 30-tal företag stöttar också projektet, vars totala budget uppgår till cirka 15 miljoner kronor över tre år. 3D-skrivare och annan avancerad teknisk utrustning ska nu köpas in och installeras i Samhalls före detta fabrik i Sysslebäck.

– Så snart som möjligt ska vi arrangera ett seminarium dit alla intressenter ska bjudas in. I Dalarna finns redan ett stort engagemang och vi ska också knyta kontakter i Hälsingland. Vi har också ett nära samarbete med Paper Province och med Tretorget i Norge, säger kommunchef Thomas Stjerndorff.

Tillväxtverket beslutade på onsdagen om att, genom den europeiska regionala utvecklingsfonden, bevilja 7,42 miljoner kronor i bidrag, fördelat över tre år, till projektet The Wood Region som leds av Torsby kommun.

– En sådan här dag är det roligt att vara politiker. Vi började undersöka möjligheterna för det här projektet redan för tre år sedan. Mycket arbete har lagts ned av kommunen och näringslivet. Vi fick inte igenom den första ansökan, därför känns det extra skönt att vi den här gången fick ja, säger Alf Larsson (C), vice ordförande i kommunstyrelsen.

30-tal företag

Torsby kommun, Region Värmland samt ett 30-tal företag stöttar också projektet, vars totala budget uppgår till cirka 15 miljoner kronor över tre år. 3D-skrivare och annan avancerad teknisk utrustning ska nu köpas in och installeras i Samhalls före detta fabrik i Sysslebäck.

– Så snart som möjligt ska vi arrangera ett seminarium dit alla intressenter ska bjudas in. I Dalarna finns redan ett stort engagemang och vi ska också knyta kontakter i Hälsingland. Vi har också ett nära samarbete med Paper Province och med Tretorget i Norge, säger kommunchef Thomas Stjerndorff.

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.