2016-05-10 16:15

2016-05-10 16:15

Bygger smultronställe

TORSBY: Företagare ger Torsbyborna plats att umgås

Kolhusudden har långa anor som besöksmål för Torsbybor och besökare. Men i många år har platsen förfallit.
Nu satsar tre lokala företag på att återskapa en plats för umgänge.

Camping, scenframträdanden och minigolf. Det är några av aktiviteterna som en gång lockade besökare till Kolhusudden vid marknadsplatsen i Torsby. Scenen revs för några år sedan och i höstas brändes huvudbyggnaden ned som en övning för räddningstjänsten.

– Byggnaden hade blivit kraftigt vandaliserad. Det var krossade rutor och någon hade eldat inne i själva huset. Redan i samband med att byggnaden brändes ned fanns tankar om att skapa något nytt på platsen, säger Peter Broberg vd för sågverket Notnäs som ingår i Moelven koncernen som äger Kolhusudden.

Företagare samarbetar

Christian Fryklund som är platschef för Karl Hedin i Torsby brukar rasta sin hund på området. När han såg det gamla servicehuset brinna ned fick också han tankar om att skapa något nytt på Kolhusudden och kontaktade Peter Broberg.

– Då beslutade vi oss för att göra det tillsammans. Jag är dessutom vän med Stefan Tjust som är fabrikschef för Vestre i Torsby och kontaktade även om honom, berättar Christian Fryklund.

– Eftersom vi har vår huvudverksamhet i Torsby så vore det nästan tjänstefel att inte vara med och stötta ett sådant initiativ, säger Stefan Tjust.

Ger platsen nytt liv

Sly har röjts och mer sly ska tas bort framöver, marken har jämnats ut och stenplattor har lagts ut. Tre parkbänkar finns också på plats än så länge. Inom kort ska gräs sås och en stor grill samt bord med fasta stolar installeras. En soptunna, som kommunen lovat tömma, ska också komma på plats för att undvika nedskräpning.

– Vi har självfallet inga tankar om att tjäna pengar på det här. Det är ett sätt att ge liv åt platsen och ge Torsbyborna och besökarna något: Exakt invigningsdatum är inte bestämt, men det ska nog inte dröja allt för länge, säger Peter Broberg.

Kommunen tacksam

Området är inhägnat och runt udden rinner Röjdälven sina sista metrar ut mot Fryken. Även vintertid kommer platsen säkerligen att nyttjas då det från grillplatsen finns en sluttning som lämpar sig fint för pulkaåkning,

– Att lokala företagare gör en sådan här insats är fantastiskt och vi är väldigt tacksamma. Det här gör Torsby mer attraktivt för de som redan bor här, men också för besökare, säger kommunstyrelsens vice ordförande Alf Larsson (C).

Camping, scenframträdanden och minigolf. Det är några av aktiviteterna som en gång lockade besökare till Kolhusudden vid marknadsplatsen i Torsby. Scenen revs för några år sedan och i höstas brändes huvudbyggnaden ned som en övning för räddningstjänsten.

– Byggnaden hade blivit kraftigt vandaliserad. Det var krossade rutor och någon hade eldat inne i själva huset. Redan i samband med att byggnaden brändes ned fanns tankar om att skapa något nytt på platsen, säger Peter Broberg vd för sågverket Notnäs som ingår i Moelven koncernen som äger Kolhusudden.

Företagare samarbetar

Christian Fryklund som är platschef för Karl Hedin i Torsby brukar rasta sin hund på området. När han såg det gamla servicehuset brinna ned fick också han tankar om att skapa något nytt på Kolhusudden och kontaktade Peter Broberg.

– Då beslutade vi oss för att göra det tillsammans. Jag är dessutom vän med Stefan Tjust som är fabrikschef för Vestre i Torsby och kontaktade även om honom, berättar Christian Fryklund.

– Eftersom vi har vår huvudverksamhet i Torsby så vore det nästan tjänstefel att inte vara med och stötta ett sådant initiativ, säger Stefan Tjust.

Ger platsen nytt liv

Sly har röjts och mer sly ska tas bort framöver, marken har jämnats ut och stenplattor har lagts ut. Tre parkbänkar finns också på plats än så länge. Inom kort ska gräs sås och en stor grill samt bord med fasta stolar installeras. En soptunna, som kommunen lovat tömma, ska också komma på plats för att undvika nedskräpning.

– Vi har självfallet inga tankar om att tjäna pengar på det här. Det är ett sätt att ge liv åt platsen och ge Torsbyborna och besökarna något: Exakt invigningsdatum är inte bestämt, men det ska nog inte dröja allt för länge, säger Peter Broberg.

Kommunen tacksam

Området är inhägnat och runt udden rinner Röjdälven sina sista metrar ut mot Fryken. Även vintertid kommer platsen säkerligen att nyttjas då det från grillplatsen finns en sluttning som lämpar sig fint för pulkaåkning,

– Att lokala företagare gör en sådan här insats är fantastiskt och vi är väldigt tacksamma. Det här gör Torsby mer attraktivt för de som redan bor här, men också för besökare, säger kommunstyrelsens vice ordförande Alf Larsson (C).

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.