2016-04-22 12:11

2016-04-22 14:13

Länsstyrelsen tvingar fram vattendom

TORSBY: För att ta vatten ur Vassjön för snötillverkning

Senast 31 oktober 2017 måste Torsby kommun söka tillstånd hos Mark- och miljödomstolen för att avleda vatten ur vassjön för snötillverkningen vid Valberget.
Annars kan länsstyrelsen förbjuda kommunen att ta vatten ur sjön.

I nuläget får Torsby kommun ta 15 000 kubikmeter vatten ur Vassjön för snötillverkning. Konstsnön behövs för att erbjuda skidåkning såväl i skidtunneln som på längdspåren och slalombacken vid Valberget. Den gångna vintern fick kommunen tillstånd att använda ytterligare 10 000 kubikmeter vatten, eftersom den snö som tillverkats smält bort och eftersom vattenståndet i sjön var högt.

Flodpärlmusslor

Anledningen till att länsstyrelsen vill ha en vattendom kring verksamheten vid Vassjön är den utrotningshotade flodpärlmusslan som lever i Värån, som får sitt vatten ur samma sjö. Länsstyrelsen fruktar att det vatten som leds bort från sjön kan leda till minskat flöde eller torrläggning av ån. De skadliga effekterna av en sådan händelse kan förvärras av att det finns såväl en omlastningsterminal för timmertransporter på väg och järnväg samt en flygplats i närheten.

Utredningar

Länsstyrelsens föreläggande innebär verksamheten vid Valberget och Vassjön kommer att vara oförändrad kommande vinter.

– Vi har ganska gott om tid på oss, men samtidigt är det mycket material som måste tas fram och utredningar som måste göras inför ansökan. Vi har och har haft en god dialog med länsstyrelsen, som vet att vi håller oss till de riktlinjer som finns i dag. Det de vill ha är ett domslut att luta sig mot eftersom det här berör ett vattendrag med en skyddad art. Normalt sett krävs inte en vattendom för en så liten verksamhet som den här, säger Mikael Löfvenholm, chef för gator, vatten och avlopp i Torsby kommun.

I nuläget får Torsby kommun ta 15 000 kubikmeter vatten ur Vassjön för snötillverkning. Konstsnön behövs för att erbjuda skidåkning såväl i skidtunneln som på längdspåren och slalombacken vid Valberget. Den gångna vintern fick kommunen tillstånd att använda ytterligare 10 000 kubikmeter vatten, eftersom den snö som tillverkats smält bort och eftersom vattenståndet i sjön var högt.

Flodpärlmusslor

Anledningen till att länsstyrelsen vill ha en vattendom kring verksamheten vid Vassjön är den utrotningshotade flodpärlmusslan som lever i Värån, som får sitt vatten ur samma sjö. Länsstyrelsen fruktar att det vatten som leds bort från sjön kan leda till minskat flöde eller torrläggning av ån. De skadliga effekterna av en sådan händelse kan förvärras av att det finns såväl en omlastningsterminal för timmertransporter på väg och järnväg samt en flygplats i närheten.

Utredningar

Länsstyrelsens föreläggande innebär verksamheten vid Valberget och Vassjön kommer att vara oförändrad kommande vinter.

– Vi har ganska gott om tid på oss, men samtidigt är det mycket material som måste tas fram och utredningar som måste göras inför ansökan. Vi har och har haft en god dialog med länsstyrelsen, som vet att vi håller oss till de riktlinjer som finns i dag. Det de vill ha är ett domslut att luta sig mot eftersom det här berör ett vattendrag med en skyddad art. Normalt sett krävs inte en vattendom för en så liten verksamhet som den här, säger Mikael Löfvenholm, chef för gator, vatten och avlopp i Torsby kommun.

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.