2016-04-05 17:54

2016-04-05 17:54

Norsk polis söker kropp vid Röjden

TORSBY/NORGE: Vill lösa över 20 år gammalt och tidigare okänt mord

I november 2014 gick en man in på en polisstation i Hedmark och erkände att han för mer än 20 år sedan mördat sin dåvarande sambo Ann Karin Nilsen. Polisen tror att hennes kropp kan finnas i närheten av sjön Röjden, som delvis ligger i Torsby kommun.

Ann Karin Nilsen var 38 år gammal då hon tros ha mördats, under hösten 1993. Enligt uppgifter till norska tidningen VG bodde Ann Karin tillsammans med den nu misstänkte mannen i en lägenhet i centrala Oslo, där hon tros ha mördats.

– Mannen har i förhör lämnat olika uppgifter om hur Ann Karin dödades. Att vi får klarhet i hur hon dog är väldigt viktigt. Preskriptionstiden för dråp har passerat, men om det handlar om ett mord så skulle mannen kunna åtalas, säger åklagare Sturla Henriksbø.

Grävde ner kroppen

Den misstänkte, som nu är i 60-års åldern, har berättat att han fraktade bort kvinnans lik i en bil. Han ska ha kört till Finnskogen i Hedmark, där han grävde ner kroppen i närheten av sjön Röjden.

– Mannen har försökt visa oss var han begravde kroppen. Men vi har inte hittat några kvarlevor. Det har gått många år och vegetationen ser helt annorlunda ut nu, säger Sturla Henriksbø.

Ej anmäld saknad

När den före detta sambon erkände mordet visste polisen inte att Ann Karin Nilsen var försvunnen. Hon hade hamnat snett och levt sitt liv i missbrukskretsar i Oslo. Hon saknade nära anhöriga och hade aldrig anmälts som saknad.

– Det här är ett väldigt ovanligt fall. Ann Karin växte upp på olika barnhem och hade få nära vänner och anhöriga. I missbrukskretsar är det heller inte ovanligt att människor försvinner. Någon kanske hamnar i fängelse, på institution, eller flyttar.

Nya sök efter tips

I mitten av mars gick den norska polisen ut med Ann Karins namn och bild. Fallet har väckt stor uppmärksamhet och har bland annat tagits upp i det norska kriminalprogrammet Åsted i TV2.

– Efter det fick vi in några konkreta tips som vi kommer att följa upp. Det är platser i närheten av Röjden, på den norska sidan gränsen, som vi ska undersöka när snön smält, säger Sturla Henriksbø.

Tidigare dömd

Enligt VG har är den mordmisstänkte tidigare dömd för en rad brott, bland annat grov misshandel, våld mot tjänsteman, grov stöld och flera grova narkotikabrott.

Polisen i Värmland har ännu inte kontaktats angående sökandet efter Ann Karins kropp, men den norska polisen tar tacksamt emot tips och iakttagelser.

– Om vilda djur grävt upp kroppen så kan ben eller personliga tillhörigheter ha spritts över till den svenska sidan. Ann Karin ska bland annat ha haft en halskedja samt en del ringar på sig när hon försvann, säger Sturla Henriksbø.

Ann Karin Nilsen var 38 år gammal då hon tros ha mördats, under hösten 1993. Enligt uppgifter till norska tidningen VG bodde Ann Karin tillsammans med den nu misstänkte mannen i en lägenhet i centrala Oslo, där hon tros ha mördats.

– Mannen har i förhör lämnat olika uppgifter om hur Ann Karin dödades. Att vi får klarhet i hur hon dog är väldigt viktigt. Preskriptionstiden för dråp har passerat, men om det handlar om ett mord så skulle mannen kunna åtalas, säger åklagare Sturla Henriksbø.

Grävde ner kroppen

Den misstänkte, som nu är i 60-års åldern, har berättat att han fraktade bort kvinnans lik i en bil. Han ska ha kört till Finnskogen i Hedmark, där han grävde ner kroppen i närheten av sjön Röjden.

– Mannen har försökt visa oss var han begravde kroppen. Men vi har inte hittat några kvarlevor. Det har gått många år och vegetationen ser helt annorlunda ut nu, säger Sturla Henriksbø.

Ej anmäld saknad

När den före detta sambon erkände mordet visste polisen inte att Ann Karin Nilsen var försvunnen. Hon hade hamnat snett och levt sitt liv i missbrukskretsar i Oslo. Hon saknade nära anhöriga och hade aldrig anmälts som saknad.

– Det här är ett väldigt ovanligt fall. Ann Karin växte upp på olika barnhem och hade få nära vänner och anhöriga. I missbrukskretsar är det heller inte ovanligt att människor försvinner. Någon kanske hamnar i fängelse, på institution, eller flyttar.

Nya sök efter tips

I mitten av mars gick den norska polisen ut med Ann Karins namn och bild. Fallet har väckt stor uppmärksamhet och har bland annat tagits upp i det norska kriminalprogrammet Åsted i TV2.

– Efter det fick vi in några konkreta tips som vi kommer att följa upp. Det är platser i närheten av Röjden, på den norska sidan gränsen, som vi ska undersöka när snön smält, säger Sturla Henriksbø.

Tidigare dömd

Enligt VG har är den mordmisstänkte tidigare dömd för en rad brott, bland annat grov misshandel, våld mot tjänsteman, grov stöld och flera grova narkotikabrott.

Polisen i Värmland har ännu inte kontaktats angående sökandet efter Ann Karins kropp, men den norska polisen tar tacksamt emot tips och iakttagelser.

– Om vilda djur grävt upp kroppen så kan ben eller personliga tillhörigheter ha spritts över till den svenska sidan. Ann Karin ska bland annat ha haft en halskedja samt en del ringar på sig när hon försvann, säger Sturla Henriksbø.

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.