2016-03-31 15:18

2016-03-31 15:18

Inget förbud mot raggarmusik

TORSBY: Förvaltningsrätten avslår lokal ordningsföreskrift

Med hjälp av en lokal ordningsföreskrift skulle bilister stoppas från att spela högt i sina stereoanläggningar.
Men länsstyrelsen och nu även Förvaltningsrätten ger Torsby kommun avslag.

Upprinnelsen till Torsbys förslag till lokal ordningsföreskrift är en skrivelse från två hotellgäster. Besökarna beklagade sig över hur deras nattsömn störts av traditionellt raggande; hög musik och varvande av bilmotorer. I december 2014 beslutade kommunen om ett förbud mot ”utsändning från fordon av musik och tal med så hög ljudvolym att den uppenbart stör den allmänna ordningen och trafikanter”. Förbudet skulle gälla dygnet runt i centrala Torsby.

Orsakar bråk

Men en månad efter fullmäktiges beslut rev länsstyrelsen upp ordningsföreskriften. Länsstyrelsen menade bland annat att området där förbudet skulle gälla var för vagt beskrivet och en för stor inskränkning i den enskildes frihet.

Torsby kommun överklagade länsstyrelsens beslut till Förvaltningsrätten. Under förhandlingen där anförde kommunen bland annat att den höga musiken från bilar under kvällar och nätter leder till bråk ”det är vanligt att personer hamnar i handgemäng med varandra”, skriver kommunen i sitt överklagande.

Förvaltningsrätten

Länsstyrelsen svarade med att den har ”svårt att tro att det är hög musik från fordon som i sig utgör grunden för de bråk och handgemäng som kommunen beskriver.”

Förvaltningsrätten anser att länsstyrelsen gjort rätt och avslår därmed Torsby kommuns överklagan. Bland annat på grund av att föreskrifter angående buller främst ska utfärdas för att förebygga störningar mot trafikanter på offentlig plats, alltså inte ”för att i första hand freda de omkringboendes nattro”.

Otydligt område

Förvaltningsrätten anser liksom länsstyrelsen också att själva området där föreskriften skulle gälla är för otydligt preciseras. I kommunens text anges ett ”område som omslutes av” vissa gator, men i den karta som kommunen bifogat för att visa upp det aktuella området upplevs även de specifika gatorna omfattas av förbudet.

Torsby kommun kan överklaga domen till Kammarrätten.

Upprinnelsen till Torsbys förslag till lokal ordningsföreskrift är en skrivelse från två hotellgäster. Besökarna beklagade sig över hur deras nattsömn störts av traditionellt raggande; hög musik och varvande av bilmotorer. I december 2014 beslutade kommunen om ett förbud mot ”utsändning från fordon av musik och tal med så hög ljudvolym att den uppenbart stör den allmänna ordningen och trafikanter”. Förbudet skulle gälla dygnet runt i centrala Torsby.

Orsakar bråk

Men en månad efter fullmäktiges beslut rev länsstyrelsen upp ordningsföreskriften. Länsstyrelsen menade bland annat att området där förbudet skulle gälla var för vagt beskrivet och en för stor inskränkning i den enskildes frihet.

Torsby kommun överklagade länsstyrelsens beslut till Förvaltningsrätten. Under förhandlingen där anförde kommunen bland annat att den höga musiken från bilar under kvällar och nätter leder till bråk ”det är vanligt att personer hamnar i handgemäng med varandra”, skriver kommunen i sitt överklagande.

Förvaltningsrätten

Länsstyrelsen svarade med att den har ”svårt att tro att det är hög musik från fordon som i sig utgör grunden för de bråk och handgemäng som kommunen beskriver.”

Förvaltningsrätten anser att länsstyrelsen gjort rätt och avslår därmed Torsby kommuns överklagan. Bland annat på grund av att föreskrifter angående buller främst ska utfärdas för att förebygga störningar mot trafikanter på offentlig plats, alltså inte ”för att i första hand freda de omkringboendes nattro”.

Otydligt område

Förvaltningsrätten anser liksom länsstyrelsen också att själva området där föreskriften skulle gälla är för otydligt preciseras. I kommunens text anges ett ”område som omslutes av” vissa gator, men i den karta som kommunen bifogat för att visa upp det aktuella området upplevs även de specifika gatorna omfattas av förbudet.

Torsby kommun kan överklaga domen till Kammarrätten.

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.