2016-03-30 13:29

2016-03-30 13:29

Ytterligare satsning på trygghetsboenden utreds

TORSBY: Torsby Bostäder överväger bygge

Pensionärsorganisationerna i Torsby samt norra Klarälvdalen vill ha fler trygghetsboenden. Kommunala bostadsbolaget Torsby Bostäder har kommit fram till att det behovs ytterligare ungefär 35 lägenheter för äldre.

Ett trygghetsboende är ett boende i egen lägenhet, ofta i korridor, med tillgång till gemensamma utrymmen och aktiviteter. Torsby kommunen är positiv till att fler trygghetsboenden byggs, vilket inte bara är positivt för de äldre utan också skulle leda till rotation på bostadsmarknaden.

Det kommunala bostadsbolaget Torsby Bostäder har med hjälp av en extern konsult undersökt behovet och förutsättningarna för att bygga fler trygghetsboenden. Nästa vecka ska vd Håkan Laack presentera utredningen för kommunstyrelsen.

– Än finns inga konkreta byggplaner. Men förhoppningsvis kan kommunstyrelsen vara med och tycka till om vägval. En fråga är också om kommunstyrelsen, som i dag, ska driva boenden, säger Håkan Laack.

Kartläggning

I utredningen har det nuvarande behovet kartlagts, man har dessutom tagit fram en prognos för framtiden baserat på åldersstruktur och befolkningsutveckling.

Följande förslag presenteras för personer äldre än 70 år:

• Avkontorisera Valbergsgården och skapa 10–15 nya lägenheter.

• Anpassa flerbostadshus i Sysslebäck och skapa 7–10 lägenheter.

I utredningen undersöks också möjligheten att skapa nya attraktiva boenden för personer i åldrarna 65–75 år. Förslaget där är att bygga 10–15 något större lägenheter i centrala Torsby.

Ett trygghetsboende är ett boende i egen lägenhet, ofta i korridor, med tillgång till gemensamma utrymmen och aktiviteter. Torsby kommunen är positiv till att fler trygghetsboenden byggs, vilket inte bara är positivt för de äldre utan också skulle leda till rotation på bostadsmarknaden.

Det kommunala bostadsbolaget Torsby Bostäder har med hjälp av en extern konsult undersökt behovet och förutsättningarna för att bygga fler trygghetsboenden. Nästa vecka ska vd Håkan Laack presentera utredningen för kommunstyrelsen.

– Än finns inga konkreta byggplaner. Men förhoppningsvis kan kommunstyrelsen vara med och tycka till om vägval. En fråga är också om kommunstyrelsen, som i dag, ska driva boenden, säger Håkan Laack.

Kartläggning

I utredningen har det nuvarande behovet kartlagts, man har dessutom tagit fram en prognos för framtiden baserat på åldersstruktur och befolkningsutveckling.

Följande förslag presenteras för personer äldre än 70 år:

• Avkontorisera Valbergsgården och skapa 10–15 nya lägenheter.

• Anpassa flerbostadshus i Sysslebäck och skapa 7–10 lägenheter.

I utredningen undersöks också möjligheten att skapa nya attraktiva boenden för personer i åldrarna 65–75 år. Förslaget där är att bygga 10–15 något större lägenheter i centrala Torsby.

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.