2016-03-08 13:26

2016-03-08 13:26

Flytt till Frykenskolan läggs på is

TORSBY: Moduler ska lösa trångboddhet på Holmesskolan

Planerna om att flytta årskurs fyra och fem från Holmesskolan till Frykenskolan läggs på is. Nya moduler ska tillfälligt lösa trångboddheten på Holmesskolan.

I januari skulle barn- och utbildningsnämnden (bun) ha fattat beslut om en framtida men ej tidsbestämd flytt av elever till Frykenskolan, som i dag tar emot elever i årskurserna 6–9. Men ärendet togs aldrig upp och fanns inte heller med på dagordningen för det senaste sammanträdet. Nu står det klart att flyttplanerna lagts på is.

– Vi planerar en modullösning för att tillfälligt klara trångboddheten på Holmesskolan, säger skolchef Ulf Blomquist.

Många nya elever

Bakgrunden till omsvängningen är att det stora antalet asylsökande i Torsby kommun genererat fler elever på Frykenskolan. Byggnaden Ekeby som var tänkt att utgöra basen för den nya avdelningen för barn i årskurserna 4–6 har tagits i anspråk av en nystartad mottagningsenhet, där de asylsökande barnens kunskaper och behov ska kartläggas.

– Mottagningsenheten hade vi kunnat förlägga någon annanstans. Men eftersom det är så många elever på Frykenskolan nu så finns inga möjligheter att flytta elever från Holmesskolan dit, säger Ulf Blomquist.

Avvaktar

Hur många det blir och den exakta placeringen av modulerna på Holmesskolan, som fortsatt kommer att ha elever i årskurserna f–5, är inte klart.

– Tekniska avdelningen utreder saken, säger Ulf Blomquist.

När en framtida omorganisation kan genomföras är högst osäkert

– Vi började med att se på möjligheten att bygga en ny Holmesskola. Men det skulle bli väldigt dyrt. Då hade vi tomma lokaler på Frykenskolan på grund av lägre elevantal. Nu måste vi avvakta ett mer stabilt läge, säger Ulf Blomquist.

– Det här innebär ju också att det finns möjlighet att ytterligare undersöka olika möjligheter för en framtida skolorganisation, säger kommunalrådet Ann-Katrin Järåsen (S).

Svårplanerat

På grund av det stora antalet asylsökande är det i dagsläget i princip fullt på samtliga skolor i kommunen.

– Men vi vet ju inte hur länge den situationen varar. Det är svårt att planera en långsiktig verksamhet när förutsättningarna hela tiden ändras. Holmesskolan i Torsby är den skola där vi ser den största utmaningen just nu, säger Ulf Blomquist.

I januari skulle barn- och utbildningsnämnden (bun) ha fattat beslut om en framtida men ej tidsbestämd flytt av elever till Frykenskolan, som i dag tar emot elever i årskurserna 6–9. Men ärendet togs aldrig upp och fanns inte heller med på dagordningen för det senaste sammanträdet. Nu står det klart att flyttplanerna lagts på is.

– Vi planerar en modullösning för att tillfälligt klara trångboddheten på Holmesskolan, säger skolchef Ulf Blomquist.

Många nya elever

Bakgrunden till omsvängningen är att det stora antalet asylsökande i Torsby kommun genererat fler elever på Frykenskolan. Byggnaden Ekeby som var tänkt att utgöra basen för den nya avdelningen för barn i årskurserna 4–6 har tagits i anspråk av en nystartad mottagningsenhet, där de asylsökande barnens kunskaper och behov ska kartläggas.

– Mottagningsenheten hade vi kunnat förlägga någon annanstans. Men eftersom det är så många elever på Frykenskolan nu så finns inga möjligheter att flytta elever från Holmesskolan dit, säger Ulf Blomquist.

Avvaktar

Hur många det blir och den exakta placeringen av modulerna på Holmesskolan, som fortsatt kommer att ha elever i årskurserna f–5, är inte klart.

– Tekniska avdelningen utreder saken, säger Ulf Blomquist.

När en framtida omorganisation kan genomföras är högst osäkert

– Vi började med att se på möjligheten att bygga en ny Holmesskola. Men det skulle bli väldigt dyrt. Då hade vi tomma lokaler på Frykenskolan på grund av lägre elevantal. Nu måste vi avvakta ett mer stabilt läge, säger Ulf Blomquist.

– Det här innebär ju också att det finns möjlighet att ytterligare undersöka olika möjligheter för en framtida skolorganisation, säger kommunalrådet Ann-Katrin Järåsen (S).

Svårplanerat

På grund av det stora antalet asylsökande är det i dagsläget i princip fullt på samtliga skolor i kommunen.

– Men vi vet ju inte hur länge den situationen varar. Det är svårt att planera en långsiktig verksamhet när förutsättningarna hela tiden ändras. Holmesskolan i Torsby är den skola där vi ser den största utmaningen just nu, säger Ulf Blomquist.

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.