2016-02-23 19:37

2016-02-23 19:37

Startskott för nybygge

TORSBY: 23 nya hyreslägenheter byggs i Torsby

Framtidstro. En sprängladdning fick symbolisera startskottet för hyreshusbygget i Torsby på tisdagen.
– Vi kommer att behöva bygga ännu mer. Det är jätteroligt för en kommun som många säger inte ska ha en chans, säger kommunalrådet Ann-Katrin Järåsen (S).

Den allra första sprängladdningen detonerade som planerat när kommunalrådet Ann-Katrin Järåsen (S) tryckte på knappen inför åskådarna vid det framtida kvarteret Enen, mellan bostadsområdena Alstigen och Aspen i Torsby.

– Hann ni med? frågade hon skrattande när röken skingrat sig.

Det var idel glada miner i vimlet när Torsby Bostäder AB visade upp ritningar på de 23 hyreslägenheterna i solskenet.

Inflyttning 2017

– Tätorten har ett behov av cirka 20-25 nya lägenheter per år de närmaste åren. Vi räknar med att de här 23 lägenheterna ska vara inflyttningsklara under våren 2017, säger Ann-Katrin Järåsen.

Små lägenheter för mindre hushåll är det som byggs. Kostnaden ligger på 25 miljoner kronor.

Satsar friskt

För en glesbygdskommun som Torsby är det avgörande att våga satsa framåt och bygga nytt, enligt kommunalrådet:

– Jag tror på Torsby! Vi behöver få unga människor och familjer att flytta hit och då krävs det att det finns attraktiva lägenheter att flytta till. Företagen behöver kompetent personal till sina verksamheter och vi har ganska stora pensionsavgångar framöver, säger Ann-Katrin Järåsen (S).

Tryck på bostäder

– Huset kommer att rymma ettor och tvåor om 25 respektive 45 kvadratmeter. Vi förhandlar just nu med Hyresgästföreningen om hyresnivåerna. Det är härligt att komma i gång! Det behövs fler bostäder. Vi har inflyttning från de perifera delarna av Torsby och vi har dessutom fått många nysvenskar, säger Håkan Laack, vd Torsby Bostäder.

”Kompakt och prisvärt”

Lokala Elms byggnadsfirma AB vann upphandlingen och är totalentreprenör.

– Det här visar att man tror på framtiden i norra Värmland. Målet är att bygga ett kompakt, prisvärt och beständigt hus av hög kvalitet. Det blir betongstomme, sadeltak och balkonger, säger Göran Elm, vd på Elms byggnadsfirma AB.

– Och hiss! tillägger Håkan Laack.

– Både unga och äldre vill gärna bo centralt med närhet till friluftsområden, säger Ann-Katrin Järåsen.

Den allra första sprängladdningen detonerade som planerat när kommunalrådet Ann-Katrin Järåsen (S) tryckte på knappen inför åskådarna vid det framtida kvarteret Enen, mellan bostadsområdena Alstigen och Aspen i Torsby.

– Hann ni med? frågade hon skrattande när röken skingrat sig.

Det var idel glada miner i vimlet när Torsby Bostäder AB visade upp ritningar på de 23 hyreslägenheterna i solskenet.

Inflyttning 2017

– Tätorten har ett behov av cirka 20-25 nya lägenheter per år de närmaste åren. Vi räknar med att de här 23 lägenheterna ska vara inflyttningsklara under våren 2017, säger Ann-Katrin Järåsen.

Små lägenheter för mindre hushåll är det som byggs. Kostnaden ligger på 25 miljoner kronor.

Satsar friskt

För en glesbygdskommun som Torsby är det avgörande att våga satsa framåt och bygga nytt, enligt kommunalrådet:

– Jag tror på Torsby! Vi behöver få unga människor och familjer att flytta hit och då krävs det att det finns attraktiva lägenheter att flytta till. Företagen behöver kompetent personal till sina verksamheter och vi har ganska stora pensionsavgångar framöver, säger Ann-Katrin Järåsen (S).

Tryck på bostäder

– Huset kommer att rymma ettor och tvåor om 25 respektive 45 kvadratmeter. Vi förhandlar just nu med Hyresgästföreningen om hyresnivåerna. Det är härligt att komma i gång! Det behövs fler bostäder. Vi har inflyttning från de perifera delarna av Torsby och vi har dessutom fått många nysvenskar, säger Håkan Laack, vd Torsby Bostäder.

”Kompakt och prisvärt”

Lokala Elms byggnadsfirma AB vann upphandlingen och är totalentreprenör.

– Det här visar att man tror på framtiden i norra Värmland. Målet är att bygga ett kompakt, prisvärt och beständigt hus av hög kvalitet. Det blir betongstomme, sadeltak och balkonger, säger Göran Elm, vd på Elms byggnadsfirma AB.

– Och hiss! tillägger Håkan Laack.

– Både unga och äldre vill gärna bo centralt med närhet till friluftsområden, säger Ann-Katrin Järåsen.

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga samt publicera kommentar i papperstidningen.