2016-02-22 14:02

2016-02-22 14:02

Ny integrationssatsning på biblioteket

TORSBY: Utlåning av Torsbybor

För att skapa fler möten mellan Torsbybor och nyanlända har biblioteket startat en helt ny lånetjänst. 19-årige Oscar Fridsäll är en av de Torsbybor som nu finns till utlåning.

Satsningen genomförs i samarbete mellan Nykterhetsrörelsens bildningsverksamhet (NBV) och Torsby kommuns kulturavdelning.

– Vi vill skapa intressanta nya möten. Det här är en möjlighet för den som själv vill välja var, när och hur den ska träffa en nyanländ. Vi ger Torsbyborna en möjlighet att dela med sig av information om och sin uppfattning av Torsby, säger kulturchef Annika Wredenberg.

Matchning

Rent praktiskt går det till så att Torsbyborna får anmäla sig som frivilliga på biblioteket. Där registreras bland annat ålder och intressen. Sedan sker en matchning mot låntagare. Biblioteket förmedlar kontakten och det är upp till Torsbybon att välja tid och plats för mötet.

– Intresset för att låna en Torsbybo är stort. 25 personer står i kö. På fredag eftermiddag har vi en upptaktsträff på biblioteket dit vi hoppas att många Torsbybor ska komma, säger Annika Wredenberg.

Ungdomar

Gymnasiet Stjerneskolan är också involverad i projektet. 19-årige Oscar Fridsäll har redan varit med om en ”försöksutlåning”.

– Jag ser det här som ett sätt att hjälpa de som verkligen vill ha hjälp. Jag vill berätta för dem om hur samhället fungerar och om våra värderingar. Att vi unga ställer upp är ett måste för att det här ska bli bra. Det är många ungdomar som kommit till Sverige och som behöver en kontakt, säger Oscar Fridsäll.

Satsningen genomförs i samarbete mellan Nykterhetsrörelsens bildningsverksamhet (NBV) och Torsby kommuns kulturavdelning.

– Vi vill skapa intressanta nya möten. Det här är en möjlighet för den som själv vill välja var, när och hur den ska träffa en nyanländ. Vi ger Torsbyborna en möjlighet att dela med sig av information om och sin uppfattning av Torsby, säger kulturchef Annika Wredenberg.

Matchning

Rent praktiskt går det till så att Torsbyborna får anmäla sig som frivilliga på biblioteket. Där registreras bland annat ålder och intressen. Sedan sker en matchning mot låntagare. Biblioteket förmedlar kontakten och det är upp till Torsbybon att välja tid och plats för mötet.

– Intresset för att låna en Torsbybo är stort. 25 personer står i kö. På fredag eftermiddag har vi en upptaktsträff på biblioteket dit vi hoppas att många Torsbybor ska komma, säger Annika Wredenberg.

Ungdomar

Gymnasiet Stjerneskolan är också involverad i projektet. 19-årige Oscar Fridsäll har redan varit med om en ”försöksutlåning”.

– Jag ser det här som ett sätt att hjälpa de som verkligen vill ha hjälp. Jag vill berätta för dem om hur samhället fungerar och om våra värderingar. Att vi unga ställer upp är ett måste för att det här ska bli bra. Det är många ungdomar som kommit till Sverige och som behöver en kontakt, säger Oscar Fridsäll.