2016-02-19 12:20

2016-02-19 12:20

Få koll på skattepengarna

TORSBY: Se vad dina slantar används till

Går skattepengarna till politikernas arvoden, äldrevård eller utbildning?
Svar på detta erbjuds nu via Torsby kommuns hemsida.

Torsby kommun har köpt in tjänsten skattekollen för att kunna erbjuda kommuninvånarna större insikt och kunskap om hur skattepengarna fördelas och används. Vem som helst kan knappa in sin lön och se hur mycket av den som går till kommunalskatt samt hur dessa pengar spenderas.

– Det här är ett sätt att enkelt visa alla medborgare hur skattepengarna används genom konkreta siffror, säger Angela Birnstein, ekonomichef i Torsby kommun.

Mest till omsorgen

I Torsby kommun är det vård om omsorg som behöver mest pengar följt av barn och utbildning. Den som tjänar 25 000 kronor betalar enligt uträkningen 5 625 kronor i kommunalskatt. 2 465 kronor går till vård och omsorg, barn och utbildning får 2 078 kronor.

Förvånande?

59 kronor används till politisk verksamhet.

– De här siffrorna kan nog förvåna ganska många. De flesta tror nog att den politiska verksamheten till exempel kostar mer, säger Angela Birnstein.

Även Arvika, Karlstad och Karlskoga kommun är med i skattekollen.

Torsby kommun har köpt in tjänsten skattekollen för att kunna erbjuda kommuninvånarna större insikt och kunskap om hur skattepengarna fördelas och används. Vem som helst kan knappa in sin lön och se hur mycket av den som går till kommunalskatt samt hur dessa pengar spenderas.

– Det här är ett sätt att enkelt visa alla medborgare hur skattepengarna används genom konkreta siffror, säger Angela Birnstein, ekonomichef i Torsby kommun.

Mest till omsorgen

I Torsby kommun är det vård om omsorg som behöver mest pengar följt av barn och utbildning. Den som tjänar 25 000 kronor betalar enligt uträkningen 5 625 kronor i kommunalskatt. 2 465 kronor går till vård och omsorg, barn och utbildning får 2 078 kronor.

Förvånande?

59 kronor används till politisk verksamhet.

– De här siffrorna kan nog förvåna ganska många. De flesta tror nog att den politiska verksamheten till exempel kostar mer, säger Angela Birnstein.

Även Arvika, Karlstad och Karlskoga kommun är med i skattekollen.

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.