2016-02-10 14:49

2016-02-10 14:49

Säljstart för superlokal mjölk

TORSBY: Producerad sju kilometer från butikens mejeridisk

Från och med torsdagen kan Torsbyborna köpa riktigt närproducerad mjölk. Kohage, ladugård och mejeri ligger bara sju kilometer från butikshyllorna.

I höstas berättade NWT om Per-Åke Nykvist och Maria Rings planer på att starta ett mikromejeri på Bondfolks gård i Rådom strax utanför Torsby. Målsättningen var att mjölken skulle nå butikshyllorna redan innan jul, men projektet försenades.

– Vi fick maskinerna på plats för ett par veckor sedan. Tydligen är det väldigt stor efterfrågan på maskiner för små mejerier och bryggerier, och då inte bara i Sverige, säger Per-Åke Nykvist.

3 000 liter

På onsdagen var det brått, brått, brått på bondgården. 3 000 liter mjölk skulle pastöriseras och tappas på plastflaska inför torsdagens premiär. Mjölken kommer endast att säljas på Ica Toria i Torsby.

– Egentligen är väl det här anpassat för omkring 300 liter mjölk per dag. Så det är riktigt stressigt nu. Dessutom ska vi leverera ytterligare 1 000 liter mjölk på fredag och troligen ungefär lika mycket på lördag.

Drygt en halv miljon kronor har investerats i en utbyggnad samt maskiner för mejeriverksamheten. De första dagarna kommer endast närproducerad mjölk att säljas, målet är att det också finnas närproducerad grädde att köpa i nästa vecka.

Inte homogeniserad

Torsby gårdsmjölk är pastöriserad men inte homogeniserad. Homogenisering innebär att fettet i mjölken pressas genom en sil och därmed finfördelas. För den som vill undvika fettklumpar i mjölken gäller det att skak mjölkflaskan.

– För mig är det här riktig mjölk, så som den ska vara. Det kommer säkert att finnas de som väljer bort mjölken på grund av att den inte är homogeniserad, men andra kanske köper just därför, säger Per-Åke Nykvist.

Varje dag produceras 2 500 –3 000 liter mjölk på gården.

– Drömmen är ju att vi i framtiden kan tillvarata all mjölk som produceras på gården. Vi skulle kunna tillverka och sälja filmjölk, yoghurt och ost, säger Anna Ring.

I höstas berättade NWT om Per-Åke Nykvist och Maria Rings planer på att starta ett mikromejeri på Bondfolks gård i Rådom strax utanför Torsby. Målsättningen var att mjölken skulle nå butikshyllorna redan innan jul, men projektet försenades.

– Vi fick maskinerna på plats för ett par veckor sedan. Tydligen är det väldigt stor efterfrågan på maskiner för små mejerier och bryggerier, och då inte bara i Sverige, säger Per-Åke Nykvist.

3 000 liter

På onsdagen var det brått, brått, brått på bondgården. 3 000 liter mjölk skulle pastöriseras och tappas på plastflaska inför torsdagens premiär. Mjölken kommer endast att säljas på Ica Toria i Torsby.

– Egentligen är väl det här anpassat för omkring 300 liter mjölk per dag. Så det är riktigt stressigt nu. Dessutom ska vi leverera ytterligare 1 000 liter mjölk på fredag och troligen ungefär lika mycket på lördag.

Drygt en halv miljon kronor har investerats i en utbyggnad samt maskiner för mejeriverksamheten. De första dagarna kommer endast närproducerad mjölk att säljas, målet är att det också finnas närproducerad grädde att köpa i nästa vecka.

Inte homogeniserad

Torsby gårdsmjölk är pastöriserad men inte homogeniserad. Homogenisering innebär att fettet i mjölken pressas genom en sil och därmed finfördelas. För den som vill undvika fettklumpar i mjölken gäller det att skak mjölkflaskan.

– För mig är det här riktig mjölk, så som den ska vara. Det kommer säkert att finnas de som väljer bort mjölken på grund av att den inte är homogeniserad, men andra kanske köper just därför, säger Per-Åke Nykvist.

Varje dag produceras 2 500 –3 000 liter mjölk på gården.

– Drömmen är ju att vi i framtiden kan tillvarata all mjölk som produceras på gården. Vi skulle kunna tillverka och sälja filmjölk, yoghurt och ost, säger Anna Ring.

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.