2015-12-16 17:36

2015-12-16 17:36

Fler platser för flyktingbarn

TORSBY: Nytt avtal med Migrationsverket

Torsby ska enligt ett nytt avtal med Migrationsverket har plats för 54 ensamkommande flyktingbarn. Men redan nu ansvarar kommunen för fler än så.

Enligt det avtal med Migrationsverket som fortfarande gäller ska Torsby kommun ha 11 platser för ensamkommande flyktingbarn. Så var också fallet för ett år sedan. Men eftersom antalet barn som söker asyl i Sverige ökat oerhört det senaste året har också behovet av boenden följt med.

– I dag har kommunen ansvar för cirka 70 ensamkommande barn. Merparten bor på boenden i kommunens regi, men några bor på andra orter i landet, säger Felicia Weinberg, biträdande socialchef i Torsby kommun.

Långsiktig planering

För ett år sedan fanns ett boende för ensamkommande flyktingbarn i Torsby. Sedan dess har det boendet fått ytterligare en avdelning och under hösten har ett boende öppnat i Vitsand och för en vecka sedan öppnade också ett boende i Stöllet.

– Att vi nu tecknat ett avtal om 54 platser handlar om långsiktig planering. Samtidigt ska vi enligt regeringsdirektiv ha 77 platser, dit måste vi nå och då får vi teckna nytt avtal med Migrationsverket, säger Felicia Weinberg.

Fler boenden

Enligt avtalet, som ännu inte undertecknats av Migrationsverket men väntas träda i kraft 15 januari, ska 16 av de 54 platserna vara anvisade för ensamkommande flickor.

– Vi vill så långt som möjligt driva boendena själva inom kommungränsen. Då är det lättare för socialsekreterare och gode man att har en bra kontakt med barnet. Även uppföljningen av exempelvis skolgång funkar bättre då, säger Felicia Weinberg.

Boendena för ensamkommande flyktingbarn bemannas dygnet runt och har lett till många nya jobb i Torsby kommun.

– Rekryteringen av personal är inte enkel. Det är många kommuner som öppnar boenden och vill anställa. Vi letar nu efter lokaler för att öppna ytterligare boenden, det som ligger närmast är ett mindre boende i Sysslebäck.

Privat boende i Nyskoga

Utöver kommunens boenden finns också planer för ett privat HVB-hem i Nyskoga, drygt fyra mil norr om Torsby.

– Eftersom det ska ske i privat regi så är det inget som kommunen har så mycket att göra med. Men självklart påverkas kommun ändå, främst skolan, säger Felicia Weinberg.

Enligt det avtal med Migrationsverket som fortfarande gäller ska Torsby kommun ha 11 platser för ensamkommande flyktingbarn. Så var också fallet för ett år sedan. Men eftersom antalet barn som söker asyl i Sverige ökat oerhört det senaste året har också behovet av boenden följt med.

– I dag har kommunen ansvar för cirka 70 ensamkommande barn. Merparten bor på boenden i kommunens regi, men några bor på andra orter i landet, säger Felicia Weinberg, biträdande socialchef i Torsby kommun.

Långsiktig planering

För ett år sedan fanns ett boende för ensamkommande flyktingbarn i Torsby. Sedan dess har det boendet fått ytterligare en avdelning och under hösten har ett boende öppnat i Vitsand och för en vecka sedan öppnade också ett boende i Stöllet.

– Att vi nu tecknat ett avtal om 54 platser handlar om långsiktig planering. Samtidigt ska vi enligt regeringsdirektiv ha 77 platser, dit måste vi nå och då får vi teckna nytt avtal med Migrationsverket, säger Felicia Weinberg.

Fler boenden

Enligt avtalet, som ännu inte undertecknats av Migrationsverket men väntas träda i kraft 15 januari, ska 16 av de 54 platserna vara anvisade för ensamkommande flickor.

– Vi vill så långt som möjligt driva boendena själva inom kommungränsen. Då är det lättare för socialsekreterare och gode man att har en bra kontakt med barnet. Även uppföljningen av exempelvis skolgång funkar bättre då, säger Felicia Weinberg.

Boendena för ensamkommande flyktingbarn bemannas dygnet runt och har lett till många nya jobb i Torsby kommun.

– Rekryteringen av personal är inte enkel. Det är många kommuner som öppnar boenden och vill anställa. Vi letar nu efter lokaler för att öppna ytterligare boenden, det som ligger närmast är ett mindre boende i Sysslebäck.

Privat boende i Nyskoga

Utöver kommunens boenden finns också planer för ett privat HVB-hem i Nyskoga, drygt fyra mil norr om Torsby.

– Eftersom det ska ske i privat regi så är det inget som kommunen har så mycket att göra med. Men självklart påverkas kommun ändå, främst skolan, säger Felicia Weinberg.

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.