2015-12-04 12:42

2015-12-04 12:42

Torsby får Fritidsbank

TORSBY: Efterlyser utrustning för gratis utlåning

Har du skidor, skridskor eller kanske fotbollsskor som samlar damm i ett förråd? Grejerna kan sprida glädje på nytt för snart öppnar den populära Fritidsbanken i Torsby.

Det startade i Deje 2013 och har uppmärksammats över hela landet. Fritidsbanken fungerar som ett bibliotek, men i stället för böcker kan besökaren utan kostnad låna exempelvis skridskor och hockeyklubba eller en fotboll.

– Jag tror att det här kommer att bli jättebra! Förhoppningsvis leder det till ett ökat spontanidrottande och att fler barn och ungdomar rör på sig på fritiden, säger fritidskonsulent Kristina Svensson, Torsby kommun.

Behöver utrustning

Under det senaste året har det planerats för att öppna Fritidsbank i Torsby, men det är först nu som lokaler blivit tillgängliga. Torsbys Fritidsbank kommer att drivas av kommunens arbetsmarknadsavdelning i samarbete med fritidsförvaltningen. En banklokal har iordningställts i källaren i anslutning till Jobbcenters möbelretur i Torsby.

– Vi vill komma i gång så snart som möjligt. Troligen öppnar vi till sportlovet, men om vi får in mängder av saker att låna ut innan dess så kör vi självklart i gång verksamheten tidigare, säger arbetsmarknadschef Gösta Kihlgren.

Alla får låna

Privatpersoner och föreningar uppmanas nu att kolla igenom sina förråd och gömmor, för att sedan skänka fritidsutrustning som inte längre används till banken. Sakerna tas emot på möbelreturen och det kommer också att finnas en specialcontainer för inlämning på återvinningscentralen i Torsby.

– Vem som helst ska kunna låna utrustning. Jag tror att det här är bra även för de butiker som säljer fritidsutrustning. För om en familj exempelvis testar skidåkning och tycker att det är skoj så är det ju inte alls omöjligt att de köper egen utrustning. Men att köpa saker bara för att testa kan bli väldigt dyrt, säger Gösta Kihlgren.

Tanken är att även skolor ska kunna låna utrustning på Fritidsbanken.

Också för skolor

– Det ger skolorna möjlighet att på ett enklare sätt genomföra olika friluftsdagar. Jag hoppas att gemene man kollar igenom sina gömmor nu och är villig att skänka saker så att vi snabbt kan komma igång, säger Kristina Svensson.

Det startade i Deje 2013 och har uppmärksammats över hela landet. Fritidsbanken fungerar som ett bibliotek, men i stället för böcker kan besökaren utan kostnad låna exempelvis skridskor och hockeyklubba eller en fotboll.

– Jag tror att det här kommer att bli jättebra! Förhoppningsvis leder det till ett ökat spontanidrottande och att fler barn och ungdomar rör på sig på fritiden, säger fritidskonsulent Kristina Svensson, Torsby kommun.

Behöver utrustning

Under det senaste året har det planerats för att öppna Fritidsbank i Torsby, men det är först nu som lokaler blivit tillgängliga. Torsbys Fritidsbank kommer att drivas av kommunens arbetsmarknadsavdelning i samarbete med fritidsförvaltningen. En banklokal har iordningställts i källaren i anslutning till Jobbcenters möbelretur i Torsby.

– Vi vill komma i gång så snart som möjligt. Troligen öppnar vi till sportlovet, men om vi får in mängder av saker att låna ut innan dess så kör vi självklart i gång verksamheten tidigare, säger arbetsmarknadschef Gösta Kihlgren.

Alla får låna

Privatpersoner och föreningar uppmanas nu att kolla igenom sina förråd och gömmor, för att sedan skänka fritidsutrustning som inte längre används till banken. Sakerna tas emot på möbelreturen och det kommer också att finnas en specialcontainer för inlämning på återvinningscentralen i Torsby.

– Vem som helst ska kunna låna utrustning. Jag tror att det här är bra även för de butiker som säljer fritidsutrustning. För om en familj exempelvis testar skidåkning och tycker att det är skoj så är det ju inte alls omöjligt att de köper egen utrustning. Men att köpa saker bara för att testa kan bli väldigt dyrt, säger Gösta Kihlgren.

Tanken är att även skolor ska kunna låna utrustning på Fritidsbanken.

Också för skolor

– Det ger skolorna möjlighet att på ett enklare sätt genomföra olika friluftsdagar. Jag hoppas att gemene man kollar igenom sina gömmor nu och är villig att skänka saker så att vi snabbt kan komma igång, säger Kristina Svensson.