2015-11-27 15:08

2015-11-27 15:21

Nästan alla på Samhall har fått nya jobb

SYSSLEBÄCK/TORSBY: Nystart i arbetslivet efter sängfabriken stängde

I april 2014 beslutade Samhall om att lägga ned sängtillverkningen i Sysslebäck. Ett beslut som berörde 90 anställda. I dag har nästan alla fått nya jobb.

Beslutet om att produktionen i Sysslebäck skulle upphöra kom som något av en chock för de anställda vid fabriken. Även kommunledningen såg det som ett hårt slag.

– Det beskedet kändes verkligen tungt. Från kommunens sida kunde vi ha överlåtit åt Samhall att själva lösa den framtida sysselsättningen för anställda. Men det är inte vår stil, det är inte så vi tänker eller jobbar, säger kommunalrådet Ann-Katrin Järåsen (S).

I januari tog Samhall Värmland över ansvaret för enheten i Sysslebäck, som tidigare letts från Sundsvall. Då fanns 69 anställda kvar vid fabriken.

– Jag ska ärligt säga att jag nog aldrig hade trott att det skulle bli så bra som det faktiskt har blivit. Personalen har varit fantastisk, säger Samhalls distriktschef Per-Eric Ivansson.

Trivs med nya jobb

Den sista Sysslebäckstillverkade Ikeasängen lämnade fabriken i juni i år. I dag har alla utom ett tiotal personer fått ny sysselsättning.

– En del jobbar med att tvätta och administrera kommunens bilar i Ambjörby, några är städare, andra jobbar i skogen. Vi har också personal som hjälper hemtjänsten att handla och administrera matleveranser till de äldre och några arbetar med skötsel av exempelvis grönytor. Väldigt många säger att de stortrivs med sina nya uppgifter där de får träffa fler nya människor, säger Per-Eric Ivansson.

Tvätteri

Samhall hyr nu nya lokaler i Sysslebäcks industriområde, lokaler där det framöver ska startas tvätteri.

– De som ännu inte fått arbetsuppgifter får sin lön som vanligt. Men självklart vill både de och vi att de jobba, säger Per-Eric Ivansson.

Torsby kommun köpte Samhalls före detta lokaler och har där startat ett företagshotell där än så länge tre företag ska starta verksamhet. Dessutom ska projektet Wood Region, som syftar till vidareutveckling och forskning kring träprodukter, ha labbverksamhet i huset.

Beslutet om att produktionen i Sysslebäck skulle upphöra kom som något av en chock för de anställda vid fabriken. Även kommunledningen såg det som ett hårt slag.

– Det beskedet kändes verkligen tungt. Från kommunens sida kunde vi ha överlåtit åt Samhall att själva lösa den framtida sysselsättningen för anställda. Men det är inte vår stil, det är inte så vi tänker eller jobbar, säger kommunalrådet Ann-Katrin Järåsen (S).

I januari tog Samhall Värmland över ansvaret för enheten i Sysslebäck, som tidigare letts från Sundsvall. Då fanns 69 anställda kvar vid fabriken.

– Jag ska ärligt säga att jag nog aldrig hade trott att det skulle bli så bra som det faktiskt har blivit. Personalen har varit fantastisk, säger Samhalls distriktschef Per-Eric Ivansson.

Trivs med nya jobb

Den sista Sysslebäckstillverkade Ikeasängen lämnade fabriken i juni i år. I dag har alla utom ett tiotal personer fått ny sysselsättning.

– En del jobbar med att tvätta och administrera kommunens bilar i Ambjörby, några är städare, andra jobbar i skogen. Vi har också personal som hjälper hemtjänsten att handla och administrera matleveranser till de äldre och några arbetar med skötsel av exempelvis grönytor. Väldigt många säger att de stortrivs med sina nya uppgifter där de får träffa fler nya människor, säger Per-Eric Ivansson.

Tvätteri

Samhall hyr nu nya lokaler i Sysslebäcks industriområde, lokaler där det framöver ska startas tvätteri.

– De som ännu inte fått arbetsuppgifter får sin lön som vanligt. Men självklart vill både de och vi att de jobba, säger Per-Eric Ivansson.

Torsby kommun köpte Samhalls före detta lokaler och har där startat ett företagshotell där än så länge tre företag ska starta verksamhet. Dessutom ska projektet Wood Region, som syftar till vidareutveckling och forskning kring träprodukter, ha labbverksamhet i huset.

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.