2015-11-25 20:04

2015-11-25 20:04

"Förmånerna ska utvärderas"

TORSBY: Het debatt om förmånsprogram i fullmäktige

Kommunala chefers förmånsbilar och lönelyft upprör i Torsby.
Vid fullmäktiges möte på tisdagskvällen rasade oppositionen mot det kritiserade förmånsprogrammet – lockbetet för att få nyckelpersoner att stanna kvar i kommunen.

På fullmäktige höjdes röster om att förmånerna snarast borde rivas upp.

– Vi måste snarast ändra på detta. Det finns en klar opposition där Moderaterna, Miljöpartiet och Vänsterpartiet står eniga. Det var en försöksperiod, punkt, säger fullmäktigeledamoten Ingemar Hansson (M).

Förmånerna skapar ”bad-will” över Torsby, enligt oppositionen.

– När beslutet om förmånsprogrammet togs av en enig kommunstyrelse förra hösten så förstod inte alla ledamöter konsekvenserna. De här erbjudandena skulle användas i rekrytering, men det har de inte gjort. Det är bara chefer som redan finns som har tagit del av förmånerna, säger Ingemar Hansson (M).

Förmånerna kvar

Kommunledningen har inte för avsikt att riva upp förmånerna.

– Det måste finnas någon form av morot förutom vanlig lönesättning om vi ska lyckas med framtida rekryteringar i den stenhårda konkurrens som råder. Vi behöver 405 nya medarbetare inom tio år, varav 21 chefstjänster, säger kommunalrådet Ann-Katrin Järåsen (S), som har hamnat i skottgluggen på sociala medier.

– Det verkar som om en del tror att något har mörkats, men det har det inte. Vi vill ge detta en chans. Förmånerna ska utvärderas i slutet av nästa år, säger Ann-Katrin Järåsen (S).

På fullmäktige höjdes röster om att förmånerna snarast borde rivas upp.

– Vi måste snarast ändra på detta. Det finns en klar opposition där Moderaterna, Miljöpartiet och Vänsterpartiet står eniga. Det var en försöksperiod, punkt, säger fullmäktigeledamoten Ingemar Hansson (M).

Förmånerna skapar ”bad-will” över Torsby, enligt oppositionen.

– När beslutet om förmånsprogrammet togs av en enig kommunstyrelse förra hösten så förstod inte alla ledamöter konsekvenserna. De här erbjudandena skulle användas i rekrytering, men det har de inte gjort. Det är bara chefer som redan finns som har tagit del av förmånerna, säger Ingemar Hansson (M).

Förmånerna kvar

Kommunledningen har inte för avsikt att riva upp förmånerna.

– Det måste finnas någon form av morot förutom vanlig lönesättning om vi ska lyckas med framtida rekryteringar i den stenhårda konkurrens som råder. Vi behöver 405 nya medarbetare inom tio år, varav 21 chefstjänster, säger kommunalrådet Ann-Katrin Järåsen (S), som har hamnat i skottgluggen på sociala medier.

– Det verkar som om en del tror att något har mörkats, men det har det inte. Vi vill ge detta en chans. Förmånerna ska utvärderas i slutet av nästa år, säger Ann-Katrin Järåsen (S).