2015-11-15 11:39

2015-11-15 11:46

Bredare finnkultur

TORSBY: Invigning av ny lokal vid Finnskogscentrum i Lekvattnet

Flytten från Torsby till Lekvattnet har varit en succé. På lördagen invigdes den andra etappen av Finnskogscentrum. Den nya lokalen innebär att museet kan bredda sin verksamhet för att locka än fler besökare.

I juni 2014 invigdes Finnskogscentrum i Lekvattnet. Det första året på ny ort lockade museet 7 000 besökare, och tillströmningen av nyfikna har hållit i sig.

– Vi kommer att landa på ungefär samma besökssiffra i år, vilket vi är jättenöjda med. Jämfört med när verksamheten drevs i Torsby så lockar vi en bredare publik här, säger Kersti Berggren, chef för Finnskogscentrum.

Nya möjligheter

På lördagen invigdes den ombyggda gymnastiksalen. En satsning som blivit möjlig tack vare ett bidrag på 365 000 kronor från Boverket, och ett lika stort anslag från Torsby kommun.

– Nu kan vi på ett bättre sätt ta emot större grupper och skolklasser. Under somrarna kan vi ha tillfälliga utställningar här för att kontinuerligt förnya utbudet. Lokalen kan också användas för föreställningar eller seminarier, vi kan bredda verksamheten, säger Kersti Berggren.

Betydelsefullt

Torsbys kommunalråd Ann-Katrin Järåsen (S) menar att museet har stor betydelse för Torsby kommun.

– Museets läge blev verkligen kanon. Ett besök här inspirerar att åka vidare till exempelvis Röjden, Riitamäki eller Kvarntorp. Vi är väldigt tacksamma och nöjda med att det här är en av de filialer som Värmlands Museums valt att satsa vidare på, säger Järåsen.

Stor uppmärksamhet

Länsmuseichef Åsa Hallén fanns också på plats under invigningen och stämde in i hyllningarna.

– Insidan är viktigast, men det som satsats på utsidan har varit väldigt viktigt. Byggnadens arkitektur har lett till stor uppmärksamhet i sociala medier och får förbiresande att stanna till.

Utemiljön

För framtiden finns nu planer på att utveckla utemiljön. Bland annat med större möjligheter till lek för barnen. Elever på Frykenskolan och Stjerneskolan har fått lämna förslag till hur utemiljön ska se ut.

– Jag hoppas att vi kan börja utveckla utemiljön redan i vår och att lekattraktionerna ska vara klara inför sommaren, säger Kersti Berggren.

I juni 2014 invigdes Finnskogscentrum i Lekvattnet. Det första året på ny ort lockade museet 7 000 besökare, och tillströmningen av nyfikna har hållit i sig.

– Vi kommer att landa på ungefär samma besökssiffra i år, vilket vi är jättenöjda med. Jämfört med när verksamheten drevs i Torsby så lockar vi en bredare publik här, säger Kersti Berggren, chef för Finnskogscentrum.

Nya möjligheter

På lördagen invigdes den ombyggda gymnastiksalen. En satsning som blivit möjlig tack vare ett bidrag på 365 000 kronor från Boverket, och ett lika stort anslag från Torsby kommun.

– Nu kan vi på ett bättre sätt ta emot större grupper och skolklasser. Under somrarna kan vi ha tillfälliga utställningar här för att kontinuerligt förnya utbudet. Lokalen kan också användas för föreställningar eller seminarier, vi kan bredda verksamheten, säger Kersti Berggren.

Betydelsefullt

Torsbys kommunalråd Ann-Katrin Järåsen (S) menar att museet har stor betydelse för Torsby kommun.

– Museets läge blev verkligen kanon. Ett besök här inspirerar att åka vidare till exempelvis Röjden, Riitamäki eller Kvarntorp. Vi är väldigt tacksamma och nöjda med att det här är en av de filialer som Värmlands Museums valt att satsa vidare på, säger Järåsen.

Stor uppmärksamhet

Länsmuseichef Åsa Hallén fanns också på plats under invigningen och stämde in i hyllningarna.

– Insidan är viktigast, men det som satsats på utsidan har varit väldigt viktigt. Byggnadens arkitektur har lett till stor uppmärksamhet i sociala medier och får förbiresande att stanna till.

Utemiljön

För framtiden finns nu planer på att utveckla utemiljön. Bland annat med större möjligheter till lek för barnen. Elever på Frykenskolan och Stjerneskolan har fått lämna förslag till hur utemiljön ska se ut.

– Jag hoppas att vi kan börja utveckla utemiljön redan i vår och att lekattraktionerna ska vara klara inför sommaren, säger Kersti Berggren.

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.