2015-11-13 14:25

2015-11-13 14:43

Glädje över miljontillskott

TORSBY: - Det kommer säkert riktlinjer för hur pengarna får användas, säger Torsbys kommunalråd

Som NWT berättade i går få Värmlands kommuner sammanlagt 353,8 miljoner kronor i en engångsersättning för flyktingmottagandet.
Torsbys kommunalråd Ann-Katrin Järåsen (S) tycker att satsningen är ett erkännande från regeringen.

Torsby kommun kommer att få 35,2 miljoner kronor i bidrag för det stora antal asylsökande vuxna och barn som bor i kommunen. Hur pengarna ska användas är inte bestämt.

– Det kommer säkert riktlinjer för hur pengarna får användas. Jag är väldigt tacksam och glad över den här satsningen. Det här visar att regeringen ser att det stora flyktingmottagandet lett till svåra frågor för kommunerna, säger Torsbys kommunalråd Ann-Katrin Järåsen (S).

Många nya jobb

– Samtidigt måste jag säga att en väldigt positiv sak med det stora mottagandet av asylsökande och ensamkommande flyktingbarn i Torsby kommun är att det skapat många arbetstillfällen. Det handlar säkerligen om 80–100 nya jobb, fortsätter kommunalrådet.

Täcker kostnader

Järåsen poängterar också att kommunens kostnader för det stora antalet asylsökande fall täckts helt eller delvis av statliga pengar.

– Vi får nu gå igenom och se var asylmottagandet lett till ökade kostnader för oss och i de fallen kan vi kanske återföra pengar tack vare det här statliga bidraget. Tidigare täcktes inte alla kostnader för Svenska För Invandrare (SFI), men det har ändrats. Bidraget för flyktingbarnens skolgång ska också ökas vilket är väldigt positivt.

Integration

Det extra bidraget ska inte användas för satsningar som inte är kopplade till flyktingmottagande och integration.

– Jag har träffat flera kollegor inom kommunpolitiken i samband med regionfullmäktige på fredagen och vi resonerar ungefär likadant. Alla är glada och tacksamma över bidraget men också ansvarsfulla när det gäller tänket kring hur pengarna ska användas.

– Vi kan inte genomföra stora satsningar som vi sedan inte har råd att driva vidare. Pengarna kan behövas för att rekrytera exempelvis lärare och socialsekreterare, men konkurrensen om personal är stor. Det spelar egentligen ingen roll om man har en massa pengar om ingen vill ha jobben, säger Ann-Katrin Järåsen.

Torsby kommun kommer att få 35,2 miljoner kronor i bidrag för det stora antal asylsökande vuxna och barn som bor i kommunen. Hur pengarna ska användas är inte bestämt.

– Det kommer säkert riktlinjer för hur pengarna får användas. Jag är väldigt tacksam och glad över den här satsningen. Det här visar att regeringen ser att det stora flyktingmottagandet lett till svåra frågor för kommunerna, säger Torsbys kommunalråd Ann-Katrin Järåsen (S).

Många nya jobb

– Samtidigt måste jag säga att en väldigt positiv sak med det stora mottagandet av asylsökande och ensamkommande flyktingbarn i Torsby kommun är att det skapat många arbetstillfällen. Det handlar säkerligen om 80–100 nya jobb, fortsätter kommunalrådet.

Täcker kostnader

Järåsen poängterar också att kommunens kostnader för det stora antalet asylsökande fall täckts helt eller delvis av statliga pengar.

– Vi får nu gå igenom och se var asylmottagandet lett till ökade kostnader för oss och i de fallen kan vi kanske återföra pengar tack vare det här statliga bidraget. Tidigare täcktes inte alla kostnader för Svenska För Invandrare (SFI), men det har ändrats. Bidraget för flyktingbarnens skolgång ska också ökas vilket är väldigt positivt.

Integration

Det extra bidraget ska inte användas för satsningar som inte är kopplade till flyktingmottagande och integration.

– Jag har träffat flera kollegor inom kommunpolitiken i samband med regionfullmäktige på fredagen och vi resonerar ungefär likadant. Alla är glada och tacksamma över bidraget men också ansvarsfulla när det gäller tänket kring hur pengarna ska användas.

– Vi kan inte genomföra stora satsningar som vi sedan inte har råd att driva vidare. Pengarna kan behövas för att rekrytera exempelvis lärare och socialsekreterare, men konkurrensen om personal är stor. Det spelar egentligen ingen roll om man har en massa pengar om ingen vill ha jobben, säger Ann-Katrin Järåsen.

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.