2015-11-06 14:46

2015-11-06 14:46

Svårt att rekrytera till små kommuner

TORSBY: Förmåner ska locka kompetens till Torsby

Rekrytering. Små kommuner har svårt att rekrytera nya arbetsledare och personal med specialkompetens. Torsby lockar nu med förmåner och har dessutom spelat in en film i jakten på en ny samhällsplanerare.

Städerna växer och befolkningen på landsbygden blir allt färre till antalet. Städernas lockelse är ett problem även när det gäller att rekrytera personal till kommunerna.

– De som flyttar från Torsby för att studera blir ofta kvar på studieorten. När de planerar att bilda familj, eller när barnen flyttat ut, då är det en del som flyttar tillbaka. Vi vill ju försöka locka dem tillbaka till Torsby så snabbt som möjligt, säger Anders Björck, HR-chef på Torsby kommun.

Förmåner

Sedan ett år tillbaka kan kommunen använda olika förmåner som lockbete i jakten på personal. Det handlar om exempelvis förmånsbil, vilken i och för sig också innebär en kostnad för arbetstagaren i form av skatt och bränsle.

Pensionsväxling, där delar av lönen obeskattad avsätts som pension, vilket innebär lägre arbetsgivaravgifter för kommunen.

En tredje typ av förmån är att en bonus betalas ut efter det att personen arbetat för kommunen ett visst antal år.

– För samtliga förmåner gäller förhandling. Men förmånsprogrammet är öppet för alla yrkeskategorier, det är inte bara chefer som kan få till exempel stanna-kvar-försäkring, det kan lika gärna handla om en sjuksköterska, säger Anders Björck.

Friskast i landet

Utöver förmåner menar Anders Björck att kommunen också är en bra arbetsgivare med personal som trivs.

– De som väl börjar jobba för oss stannar ofta kvar länge. Vi hade också landets bästa friskhetstal 2014. Sjukfrånvaron låg på 3,9 procent vilket också är ett kvitto på att vi är en bra arbetsgivare.

Film

Nya sjuksköterskor och socialsekreterare är ständigt eftersökta. Dessutom behövs fler lärare, framför allt inom naturvetenskapliga ämnen. Kommunen har sedan en tid tillbaka sökt efter en ny samhällsplanerare och har tagit till ett nytt grepp i jakten.

– Vi har gjort en film som vi sprider på olika sajter och sociala medier. Förhoppningen är att någon ska få upp intresse för Torsby och jobbet genom den, säger Anders Björck.

Nya grepp

Behovet av ny personal väntas öka de kommande åren i samband med stora pensionsavgångar, inte minst inom tekniska avdelningen. Samma situation återfinns i de flesta kommuner och även det privata näringslivet konkurrerar om duktig personal.

– Vi har planer för fler nya grepp när det gäller rekrytering. Bland annat ser vi på möjligheten att erbjuda jobb partnern om det är så att den person vi specifikt försöker rekrytera ingår i ett parförhållande, säger Anders Björck.

– Konkurrensen är skarp, vi ser allt oftare att kommuner kommer med erbjudanden till personer som redan jobbar i en annan kommun, fortsätter Björck.

Se kommunens rekryteringsfilm här.

Städerna växer och befolkningen på landsbygden blir allt färre till antalet. Städernas lockelse är ett problem även när det gäller att rekrytera personal till kommunerna.

– De som flyttar från Torsby för att studera blir ofta kvar på studieorten. När de planerar att bilda familj, eller när barnen flyttat ut, då är det en del som flyttar tillbaka. Vi vill ju försöka locka dem tillbaka till Torsby så snabbt som möjligt, säger Anders Björck, HR-chef på Torsby kommun.

Förmåner

Sedan ett år tillbaka kan kommunen använda olika förmåner som lockbete i jakten på personal. Det handlar om exempelvis förmånsbil, vilken i och för sig också innebär en kostnad för arbetstagaren i form av skatt och bränsle.

Pensionsväxling, där delar av lönen obeskattad avsätts som pension, vilket innebär lägre arbetsgivaravgifter för kommunen.

En tredje typ av förmån är att en bonus betalas ut efter det att personen arbetat för kommunen ett visst antal år.

– För samtliga förmåner gäller förhandling. Men förmånsprogrammet är öppet för alla yrkeskategorier, det är inte bara chefer som kan få till exempel stanna-kvar-försäkring, det kan lika gärna handla om en sjuksköterska, säger Anders Björck.

Friskast i landet

Utöver förmåner menar Anders Björck att kommunen också är en bra arbetsgivare med personal som trivs.

– De som väl börjar jobba för oss stannar ofta kvar länge. Vi hade också landets bästa friskhetstal 2014. Sjukfrånvaron låg på 3,9 procent vilket också är ett kvitto på att vi är en bra arbetsgivare.

Film

Nya sjuksköterskor och socialsekreterare är ständigt eftersökta. Dessutom behövs fler lärare, framför allt inom naturvetenskapliga ämnen. Kommunen har sedan en tid tillbaka sökt efter en ny samhällsplanerare och har tagit till ett nytt grepp i jakten.

– Vi har gjort en film som vi sprider på olika sajter och sociala medier. Förhoppningen är att någon ska få upp intresse för Torsby och jobbet genom den, säger Anders Björck.

Nya grepp

Behovet av ny personal väntas öka de kommande åren i samband med stora pensionsavgångar, inte minst inom tekniska avdelningen. Samma situation återfinns i de flesta kommuner och även det privata näringslivet konkurrerar om duktig personal.

– Vi har planer för fler nya grepp när det gäller rekrytering. Bland annat ser vi på möjligheten att erbjuda jobb partnern om det är så att den person vi specifikt försöker rekrytera ingår i ett parförhållande, säger Anders Björck.

– Konkurrensen är skarp, vi ser allt oftare att kommuner kommer med erbjudanden till personer som redan jobbar i en annan kommun, fortsätter Björck.

Se kommunens rekryteringsfilm här.

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.