2015-11-03 17:37

2015-11-03 17:37

Ny utredning om brandstationen

TORSBY: Förutsättningarna har förändrats

Om brandstationen i Vitsand ska göras om till räddningsvärn ska utredas på nytt. Anledning är bland annat den stora befolkningsökning som skett i området den senaste tiden.

I september beslutade miljö- bygg- och räddningsnämnden att omvandla brandstationen i Vitsand till räddningsvärn. Anledningen var att pengarna i budgeten, efter ett lönelyft för personalen, inte längre räckte till.

– Nämnden fattade ett beslut som var genomförbart. Utredningen som låg till grund för beslutet var bra utförd, men på kort tid har den blivit inaktuell. Jag har diskuterat med Anna Melin-Nyström (C), ordförande för miljö- bygg- och räddningsnämnden och de kommer att beställa en ny utredning, säger Ann-Katrin Järåsen (S), kommunalråd i Torsby.

Inget datum

När den nya utredningen ska vara klar är inte bestämt.

– Vad nämnden sedan beslutar återstår att se, säger Järåsen.

Det som lett fram till att en ny utredning begärts är att ett boende för asylsökande samt ett boende för ensamkommande barn öppnat i det aktuella området. Dessutom ska landstinget förändra ambulansverksamheten. Dagens två dygnsambulanser i Torsby blir en dygnsambulans samt en ambulans som tjänstgör kl 8–20 sju dagar i veckan. Dygnsambulansen i Likenäs berörs inte av förändringen.

Nya förutsättningar

– Förändringarna inom ambulansverksamheten påverkar självklart också förutsättningarna för räddningstjänsten. Det som många efterfrågar är trygghet, att någon kommer när man larmar, redan nu är det ofta räddningstjänsten som är först på plats. Vi måste tänka brett för framtiden och se hur man gör på andra håll i Sverige och i omvärlden, säger Ann-Katrin Järåsen.

Frågan om brandstationens framtid har väckt stort engagemang i Vitsand med omnejd. Anna Andersson, som jobbar på brandstationen gladdes åt nyheten.

– Det känns väldigt positivt att de ser på det hela en gång till, säger hon.

I september beslutade miljö- bygg- och räddningsnämnden att omvandla brandstationen i Vitsand till räddningsvärn. Anledningen var att pengarna i budgeten, efter ett lönelyft för personalen, inte längre räckte till.

– Nämnden fattade ett beslut som var genomförbart. Utredningen som låg till grund för beslutet var bra utförd, men på kort tid har den blivit inaktuell. Jag har diskuterat med Anna Melin-Nyström (C), ordförande för miljö- bygg- och räddningsnämnden och de kommer att beställa en ny utredning, säger Ann-Katrin Järåsen (S), kommunalråd i Torsby.

Inget datum

När den nya utredningen ska vara klar är inte bestämt.

– Vad nämnden sedan beslutar återstår att se, säger Järåsen.

Det som lett fram till att en ny utredning begärts är att ett boende för asylsökande samt ett boende för ensamkommande barn öppnat i det aktuella området. Dessutom ska landstinget förändra ambulansverksamheten. Dagens två dygnsambulanser i Torsby blir en dygnsambulans samt en ambulans som tjänstgör kl 8–20 sju dagar i veckan. Dygnsambulansen i Likenäs berörs inte av förändringen.

Nya förutsättningar

– Förändringarna inom ambulansverksamheten påverkar självklart också förutsättningarna för räddningstjänsten. Det som många efterfrågar är trygghet, att någon kommer när man larmar, redan nu är det ofta räddningstjänsten som är först på plats. Vi måste tänka brett för framtiden och se hur man gör på andra håll i Sverige och i omvärlden, säger Ann-Katrin Järåsen.

Frågan om brandstationens framtid har väckt stort engagemang i Vitsand med omnejd. Anna Andersson, som jobbar på brandstationen gladdes åt nyheten.

– Det känns väldigt positivt att de ser på det hela en gång till, säger hon.

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.