2015-10-27 16:22

2015-10-27 16:22

Mer trygghetsboende ska utredas

NORRA KLARÄLVDALEN: Efter önskemål från PRO-föreningar

Tre PRO föreningar vill ha trygghetsboenden i norra delarna i Torsby kommun. Något som kommunstyrelsens ordförande också vill.

Det finns två trygghetsboenden i Torsby kommun, i Torsby och Stöllet. Bägge är fullbelagda.

– De trygghetsboenden som finns är väldigt lyckade. Att det ännu inte finns ett sådant boende i de nordligaste delarna känns däremot inte riktigt bra, säger kommunstyrelsens ordförande Ann-Katrin Järåsen (S).

Gubbåsen ska rivas

Ett trygghetsboende är en blandning mellan boende i hus eller lägenhet och ett särskilt boende. Trygghetsboendet består ofta av lägenheter i korridor, med tillgång till gemensamma utrymmen och aktiviteter.

PRO-föreningarna i norra Klarälvdalen har föreslagit att trygghetsboenden skapas på övervåningen till vårdcentralen i Likenäs och i en byggnad i anslutning till Finnskogahemmet i Bograngen.

– Vi äger inte vårdcentralen och erfarenheten säger att det då blir trögarbetat. Gubbåsen vid Finnskogahemmet är en gammal byggnad som ska rivas enligt beslut av tekniska avdelningen. Möjligen kan Finnskogahemmet bli ett kombinerat särskilt boende och trygghetsboende, säger Järåsen.

Ett nybygge är inte aktuellt enligt Järåsen.

– Hyresnivån skulle bli för hög. Frågan om trygghetsboenden kommer att tas upp av kommunstyrelsen. Sedan måste saken utredas för att se om det finns några lämpliga lokaler.

Det finns två trygghetsboenden i Torsby kommun, i Torsby och Stöllet. Bägge är fullbelagda.

– De trygghetsboenden som finns är väldigt lyckade. Att det ännu inte finns ett sådant boende i de nordligaste delarna känns däremot inte riktigt bra, säger kommunstyrelsens ordförande Ann-Katrin Järåsen (S).

Gubbåsen ska rivas

Ett trygghetsboende är en blandning mellan boende i hus eller lägenhet och ett särskilt boende. Trygghetsboendet består ofta av lägenheter i korridor, med tillgång till gemensamma utrymmen och aktiviteter.

PRO-föreningarna i norra Klarälvdalen har föreslagit att trygghetsboenden skapas på övervåningen till vårdcentralen i Likenäs och i en byggnad i anslutning till Finnskogahemmet i Bograngen.

– Vi äger inte vårdcentralen och erfarenheten säger att det då blir trögarbetat. Gubbåsen vid Finnskogahemmet är en gammal byggnad som ska rivas enligt beslut av tekniska avdelningen. Möjligen kan Finnskogahemmet bli ett kombinerat särskilt boende och trygghetsboende, säger Järåsen.

Ett nybygge är inte aktuellt enligt Järåsen.

– Hyresnivån skulle bli för hög. Frågan om trygghetsboenden kommer att tas upp av kommunstyrelsen. Sedan måste saken utredas för att se om det finns några lämpliga lokaler.