2015-10-26 06:00

2015-10-26 12:28

Planer för mer handel

TORSBY: Vill ha beredskap för framtida satsningar

Torsby kommun vill möjliggöra med handel och industrietableringar. Två områden strax utanför Torsbys centrumkärna ska göras tillgängliga.

I samband med att Konsum Värmland byggde sin nya stora Coop Extra-butik i närheten av Toriarondellen skapades en detaljplan som också omfattade ett område öster om etableringen. Längs Gräsmarksvägen i riktning mot centrum gavs möjlighet att bygga en drivmedelsstation. Men någon sådan har inte byggts och nu vill kommunen öppna upp för andra satsningar.

– Det handlar om en ändring i detaljplanen för att tillåta andra etableringar, exempelvis handel. Ändringen kan förhoppningsvis antas under våren, säger stadsarkitekt Torbjörn Almroth.

Planberedskap

Det andra område som kommunen nu vill öppna upp för etableringar ligger mellan Toriarondellen och Östmarkskorset på den västra sidan av E45/E16. Där ska en ny detaljplan tas fram som ska tillåta satsningar inom handel och industri.

– Det finns inga konkreta förfrågningar kring något av områdena just nu, men för kommunen är det viktigt att ha en planberedskap. Om någon företagare vill etablera sig i Torsby ska vi kunna erbjuda platser som snabbt kan tas i anspråk, säger kommunchef Thomas Stjerndorff.

Väntat på Trafikverket

Kommunen har länge haft för avsikt att ta fram en detaljplan för området kring Östmarkskorset, men avvaktat i väntan på att Trafikverket ska besluta om en framtida trafiklösning.

– Nu har vi valt att dela upp området i två delar. Trafikverket skjuter hela tiden upp sina planer och vi kan inte vänta längre, säger Torbjörn Almroth.

I samband med att Konsum Värmland byggde sin nya stora Coop Extra-butik i närheten av Toriarondellen skapades en detaljplan som också omfattade ett område öster om etableringen. Längs Gräsmarksvägen i riktning mot centrum gavs möjlighet att bygga en drivmedelsstation. Men någon sådan har inte byggts och nu vill kommunen öppna upp för andra satsningar.

– Det handlar om en ändring i detaljplanen för att tillåta andra etableringar, exempelvis handel. Ändringen kan förhoppningsvis antas under våren, säger stadsarkitekt Torbjörn Almroth.

Planberedskap

Det andra område som kommunen nu vill öppna upp för etableringar ligger mellan Toriarondellen och Östmarkskorset på den västra sidan av E45/E16. Där ska en ny detaljplan tas fram som ska tillåta satsningar inom handel och industri.

– Det finns inga konkreta förfrågningar kring något av områdena just nu, men för kommunen är det viktigt att ha en planberedskap. Om någon företagare vill etablera sig i Torsby ska vi kunna erbjuda platser som snabbt kan tas i anspråk, säger kommunchef Thomas Stjerndorff.

Väntat på Trafikverket

Kommunen har länge haft för avsikt att ta fram en detaljplan för området kring Östmarkskorset, men avvaktat i väntan på att Trafikverket ska besluta om en framtida trafiklösning.

– Nu har vi valt att dela upp området i två delar. Trafikverket skjuter hela tiden upp sina planer och vi kan inte vänta längre, säger Torbjörn Almroth.

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.