2015-10-21 06:00

2015-10-21 06:00

Praktikplatser till flyktingar

TORSBY: Företagare vill hjälpa till

I förra veckan efterlysta Torsby kommun praktikplatser och annan hjälp till flyktingar. Flera företagare och föreningar har hört av sig, men än fler behövs.

Enligt Migrationsverkets senaste statistik finns 485 asylsökande på boenden i Torsby kommun. Många upplever stor tristess under väntan på besked om uppehållstillstånd. I ett försök att integrera de asylsökande i samhället har Torsby kommun uppmanat det lokala näringslivet att erbjuda praktikplatser eller på annat sätt hjälpa till.

– Responsen har inte varit jättestor men ett gäng företag i Torsby har hört av sig för att erbjuda praktikplatser. Det är allt från restauranger till handelsföretagare. Även föreningar har kontaktat oss, säger Lina Sundberg, vd för Torsby utveckling AB (Tuab).

Matchning

Kommunen och Tuab kan inte själva förmedla praktikplatser, de förfrågningar som kommer in skickas vidare till Arbetsförmedlingen som i sin tur ska matcha praktikplatsen mot den kompetens som finns bland flyktingarna i kommunen.

– Det är inte helt enkelt och det finns många komplicerande faktorer. Dels språket, men också det faktum att flyktingarna kanske bara finns i kommunen en viss tid, säger Lina Sundberg.

Eventuellt kommer kommunen längre fram att göra ett nytt utskick till det lokala näringslivet i ett försök att förmå än fler att hjälpa.

– Fokus för oss ligger just nu på att samla in information. Det trillar fortfarande in intresseanmälningar från företag och föreningar. Längre fram få vi se hur vi kan arbeta vidare, säger Lina Sundberg.

Enligt Migrationsverkets senaste statistik finns 485 asylsökande på boenden i Torsby kommun. Många upplever stor tristess under väntan på besked om uppehållstillstånd. I ett försök att integrera de asylsökande i samhället har Torsby kommun uppmanat det lokala näringslivet att erbjuda praktikplatser eller på annat sätt hjälpa till.

– Responsen har inte varit jättestor men ett gäng företag i Torsby har hört av sig för att erbjuda praktikplatser. Det är allt från restauranger till handelsföretagare. Även föreningar har kontaktat oss, säger Lina Sundberg, vd för Torsby utveckling AB (Tuab).

Matchning

Kommunen och Tuab kan inte själva förmedla praktikplatser, de förfrågningar som kommer in skickas vidare till Arbetsförmedlingen som i sin tur ska matcha praktikplatsen mot den kompetens som finns bland flyktingarna i kommunen.

– Det är inte helt enkelt och det finns många komplicerande faktorer. Dels språket, men också det faktum att flyktingarna kanske bara finns i kommunen en viss tid, säger Lina Sundberg.

Eventuellt kommer kommunen längre fram att göra ett nytt utskick till det lokala näringslivet i ett försök att förmå än fler att hjälpa.

– Fokus för oss ligger just nu på att samla in information. Det trillar fortfarande in intresseanmälningar från företag och föreningar. Längre fram få vi se hur vi kan arbeta vidare, säger Lina Sundberg.

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.