2015-10-15 06:00

2015-10-15 06:00

PRO vill ha fler trygghetsboenden

LIKENÄS: Efterlyser satsning i Likenäs och Bograngen

För ett år sedan invigdes två trygghetsboenden i Torsby kommun. Nu vill PRO-föreningarna i norra Klarälvdalen se ytterligare två sådana boenden. Ett i Likenäs och ett i Bograngen.

De 37 lägenheterna på trygghetsboendet Valbergsgården i Torsby och de sju lägenheterna på Klarastrand i Stöllet är alla uthyrda. På senare tid har allt fler äldre i de norra delarna av kommunen börjat efterlysa ett boende av samma slag där.

– Det har blivit mer och mer tal om trygghetsboende. De lyckade satsningarna i Torsby och Stöllet har gjort att allt fler fått upp ögonen för att bo på det sättet, säger Sigrid Skogsman som undertecknat den skrivelse till kommunstyrelsen där de tre PRO-föreningarna i norra Klarälvdalen efterlyser trygghetsboenden där.

Många är ensamma

Ett trygghetsboende är ett mellanting mellan ett traditionellt eget boende och ett särskilt boende. De äldre bor i egna lägenheter med möjlighet till självhushåll i korridor, men med tillgång till gemensamma utrymmen och aktiviteter.

– Det är många som sitter ensamma i sina hus, som de kanske egentligen inte längre klarar av att sköta. Det är lätt att bli isolerad men steget till ett särskilt boende kan kännas som för stort. Det sociala på ett trygghetsboende är nog det som lockar många, säger Sigrid Skogsman.

Likenäs och Bograngen

PRO-föreningarna vill att det ska finnas omkring 20 lägenheter i trygghetsboende i nordligaste Värmland, inkluderat de sju lägenheterna i Stöllet. Deras förslag är att ett trygghetsboende skapas på vårdcentralens övervåning i Likenäs samt i anslutning till Finnskogahemmet i Bograngen.

– Det är lokaler som vi anser är passande och som också finns tillgängliga. De som nu bor i de nordligaste delarna av norra Klarälvdalen skulle kunna flytta till trygghetsboendet i Bograngen och de i söder kunde få plats i Likenäs, säger Sigrid Skogsman.

NWT har sökt kommunstyrelsens ordförande Ann-Katrin Järåsen (S).

De 37 lägenheterna på trygghetsboendet Valbergsgården i Torsby och de sju lägenheterna på Klarastrand i Stöllet är alla uthyrda. På senare tid har allt fler äldre i de norra delarna av kommunen börjat efterlysa ett boende av samma slag där.

– Det har blivit mer och mer tal om trygghetsboende. De lyckade satsningarna i Torsby och Stöllet har gjort att allt fler fått upp ögonen för att bo på det sättet, säger Sigrid Skogsman som undertecknat den skrivelse till kommunstyrelsen där de tre PRO-föreningarna i norra Klarälvdalen efterlyser trygghetsboenden där.

Många är ensamma

Ett trygghetsboende är ett mellanting mellan ett traditionellt eget boende och ett särskilt boende. De äldre bor i egna lägenheter med möjlighet till självhushåll i korridor, men med tillgång till gemensamma utrymmen och aktiviteter.

– Det är många som sitter ensamma i sina hus, som de kanske egentligen inte längre klarar av att sköta. Det är lätt att bli isolerad men steget till ett särskilt boende kan kännas som för stort. Det sociala på ett trygghetsboende är nog det som lockar många, säger Sigrid Skogsman.

Likenäs och Bograngen

PRO-föreningarna vill att det ska finnas omkring 20 lägenheter i trygghetsboende i nordligaste Värmland, inkluderat de sju lägenheterna i Stöllet. Deras förslag är att ett trygghetsboende skapas på vårdcentralens övervåning i Likenäs samt i anslutning till Finnskogahemmet i Bograngen.

– Det är lokaler som vi anser är passande och som också finns tillgängliga. De som nu bor i de nordligaste delarna av norra Klarälvdalen skulle kunna flytta till trygghetsboendet i Bograngen och de i söder kunde få plats i Likenäs, säger Sigrid Skogsman.

NWT har sökt kommunstyrelsens ordförande Ann-Katrin Järåsen (S).