2015-09-24 15:34

2015-09-25 10:31

100 procent simkunnighet i Torsby

TORSBY: "Om man ramlar i vattnet kan man simma i stället för att drunkna" säger Alva Pihlström

– Man ska tro på sig själv och vara lugn.
Lovisa Björklund i tvåan på Holmesskolan har koll på vad som krävs för att lära sig simma.

Läsåret 2014/2015 blev en fullträff för simundervisningen i Torsby kommun. Alla femteklassare kunde simma minst 200 meter, varav 50 meter på rygg, vilket tillsammans med säkerhetstänkande och riskmedvetenhet utgör kriterierna för simkunnighet.

– Tidigare år har vi legat på 98 procent. Att nå 100 procent är inte lätt och det blir svårt att ligga kvar där, men det är målet, säger Peter Johnsson (S), ordförande i barn- och utbildningsnämnden och badhuschef i Torsby.

Eleverna i Torsby kommun startar sin simundervisning redan i förskoleklass. Totalt får varje elev minst 18 simlektioner innan de slutat femman.

Extralektioner

– För de elever som av olika anledningar inte uppnått målen på de 18 lektionerna kör vi uppsamlingsheat. Vi ger oss inte förrän vi gjort allt vi kan för att lära barnen att simma, säger simskolläraren Titti Norling.

Simskola bedrivs såväl i Sysslebäck som Torsby. På torsdagsmorgonen var det elever i årskurs två på Holmesskolan som gästade bassängerna i Torsbybadet.

– Det är viktigt att lära sig att simma. Om man ramlar i vattnet kan man simma i stället för att drunkna, säger Alva Pihlström.

Som en groda

– Om man vill bada måste man kunna simma, annars drunknar man. När man simmar är det viktigt att man tar stora bentag, som en groda.– Armarna ska man göra som man skär en pizza typ. Det är roligt att simma men man blir trött, säger Emma Bönström.

– Det är ganska enkelt att simma, men svårt att flyta på mage, säger Sammy Larsson.

Läsåret 2014/2015 blev en fullträff för simundervisningen i Torsby kommun. Alla femteklassare kunde simma minst 200 meter, varav 50 meter på rygg, vilket tillsammans med säkerhetstänkande och riskmedvetenhet utgör kriterierna för simkunnighet.

– Tidigare år har vi legat på 98 procent. Att nå 100 procent är inte lätt och det blir svårt att ligga kvar där, men det är målet, säger Peter Johnsson (S), ordförande i barn- och utbildningsnämnden och badhuschef i Torsby.

Eleverna i Torsby kommun startar sin simundervisning redan i förskoleklass. Totalt får varje elev minst 18 simlektioner innan de slutat femman.

Extralektioner

– För de elever som av olika anledningar inte uppnått målen på de 18 lektionerna kör vi uppsamlingsheat. Vi ger oss inte förrän vi gjort allt vi kan för att lära barnen att simma, säger simskolläraren Titti Norling.

Simskola bedrivs såväl i Sysslebäck som Torsby. På torsdagsmorgonen var det elever i årskurs två på Holmesskolan som gästade bassängerna i Torsbybadet.

– Det är viktigt att lära sig att simma. Om man ramlar i vattnet kan man simma i stället för att drunkna, säger Alva Pihlström.

Som en groda

– Om man vill bada måste man kunna simma, annars drunknar man. När man simmar är det viktigt att man tar stora bentag, som en groda.– Armarna ska man göra som man skär en pizza typ. Det är roligt att simma men man blir trött, säger Emma Bönström.

– Det är ganska enkelt att simma, men svårt att flyta på mage, säger Sammy Larsson.