2015-09-11 06:00

2015-09-11 07:06

Protestmöte om räddningsvärn

VITSAND: Oro bland Vitsandsborna

Brandstationen i Vitsand kan komma att göras om till räddningsvärn. Vilket kan leda till längre utryckningstider. På tisdag hålls ett informations- och protestmöte kring planerna.

Räddningstjänsten i Torsby måste göra förändringar i verksamheten för att klara budgeten de kommande åren. Majoriteten inom miljö- bygg- och räddningsnämnden (MBR) vill att knappt en miljon kronor ska sparas genom att brandstationen i Vitsand görs om till räddningsvärn. Ett värn har inte personal i beredskap, personal kallas i stället in och rycker ut i mån av tillgänglighet. MBR-nämndens beslut har skickats vidare till kommunstyrelsens arbetsutskott.

Sparar på säkerheten

De boende i och kring Vitsand oroas nu över förslaget till förändringar.

– Då är tryggheten borta. Det borde inte behöva sparas på invånarnas säkerhet när man samtidigt lägger pengar på att folk ska kunna åka skidor mitt i sommaren, säger Bengt Westin, ordförande för PRO i Vitsand och Nyskoga.

Klockan 18 på tisdag hålls ett protest- och informationsmöte i PRO:s lokaler i Vitsand.

– Bränder är en sak, de är svåra att släcka oavsett. Men om någon blir akut sjuk är det en väldig trygghet att veta att räddningstjänsten finns på nära håll. Vi föreslår att man i stället lägger ner brandstationen i Torsby. Där finns ett sjukhus och brandstationen i Sunne är inte långt bort, säger Bengt Westin.

Räddningstjänsten i Torsby måste göra förändringar i verksamheten för att klara budgeten de kommande åren. Majoriteten inom miljö- bygg- och räddningsnämnden (MBR) vill att knappt en miljon kronor ska sparas genom att brandstationen i Vitsand görs om till räddningsvärn. Ett värn har inte personal i beredskap, personal kallas i stället in och rycker ut i mån av tillgänglighet. MBR-nämndens beslut har skickats vidare till kommunstyrelsens arbetsutskott.

Sparar på säkerheten

De boende i och kring Vitsand oroas nu över förslaget till förändringar.

– Då är tryggheten borta. Det borde inte behöva sparas på invånarnas säkerhet när man samtidigt lägger pengar på att folk ska kunna åka skidor mitt i sommaren, säger Bengt Westin, ordförande för PRO i Vitsand och Nyskoga.

Klockan 18 på tisdag hålls ett protest- och informationsmöte i PRO:s lokaler i Vitsand.

– Bränder är en sak, de är svåra att släcka oavsett. Men om någon blir akut sjuk är det en väldig trygghet att veta att räddningstjänsten finns på nära håll. Vi föreslår att man i stället lägger ner brandstationen i Torsby. Där finns ett sjukhus och brandstationen i Sunne är inte långt bort, säger Bengt Westin.