2015-09-08 06:00

2015-09-08 06:00

Satsar på eget mejeri

TORSBY: Ska leverera närproducerat till Torsbyborna

I dag har mjölken från Rådom cirka 70 mils resväg för att nå butikerna i Torsby. I slutet av året ska sträckan kortas till 7 kilometer.

Per-Åke Nykvist och Anna Ring har haft mjölkproduktion på gården i Rådom i ungefär fem år. De cirka 100 korna levererar 2–2,5 ton mjöl per dygn. Innan året är slut ska en del av mjölken tas om hand på gården.

– Närproducerat efterfrågas allt mer. Visst är det tuffa tider för mjölkbönder, men det är väl då man ska satsa, säger Per-Åke Nykvist.

7 kilometer till butik

Gården levererar i dag all mjölk till Arla. Ica Toria, som ska sälja gårdsmjölken, får oftast sina mjölkleveranser från Jönköping. Det innebär att mjölk från gården i Rådom i dag måste färdas totalt 70 mil om den ska nå mejeridiskarna i Torsby.

– Senare i år kommer mjölken att köras sju kilometer mellan gården och butiken. Det går inte att få det så mycket mer närproducerat än så. Vi är jätteglada över att få ta del av den här satsningen, säger Jakob Walfridson, butikschef på Ica Toria.

Lite dyrare

Ica Toria säljer dagligen knappt tusen liter mjölk. Målsättningen är att omkring 200 av dessa liter ska utgöras av mjölk från Rådom, som kommer att saluföras som ”Torsby Gårdsmjölk”.

– Vi har inte bestämt något pris än. Den kommer att bli några kronor dyrare än den mjölk som säljs i dag. Men den får inte bli för mycket dyrare, säger Anna Ring.

Ej homogeniserad

Gårdsmjölken kommer att säljas på plastflaska och ska ha en fetthalt på 1,5-2 procent. Det kommer också att finnas grädde från Rådom i butikshyllorna.

– Mjölken kommer att pastöriseras men inte homogeniseras. Det innebär att det kommer att kunna bli en gräddhinna på mjölken. Man får skaka flaskan innan man häller upp, säger Pär-Åke Nykvist.

Halv miljon kronor

Satsningen på ett gårdsmejeri väntas kosta omkring en halv miljon kronor.

– Vi gör det mesta av jobbet själva och bygget med eget virke. Det är bara vissa delar i bygget som vi kommer att behöva ta hjälp, säger Per-Åke Nykvist.

Gården i Rådom är inte Kravansluten. Huruvida det kommer att produceras mer än mjölk och grädde i Rådom i framtiden är inte bestämt.

– Krav och annan mejeritillverkning är saker vi kanske får kika på framöver, säger Per-Åke Nykvist.

Per-Åke Nykvist och Anna Ring har haft mjölkproduktion på gården i Rådom i ungefär fem år. De cirka 100 korna levererar 2–2,5 ton mjöl per dygn. Innan året är slut ska en del av mjölken tas om hand på gården.

– Närproducerat efterfrågas allt mer. Visst är det tuffa tider för mjölkbönder, men det är väl då man ska satsa, säger Per-Åke Nykvist.

7 kilometer till butik

Gården levererar i dag all mjölk till Arla. Ica Toria, som ska sälja gårdsmjölken, får oftast sina mjölkleveranser från Jönköping. Det innebär att mjölk från gården i Rådom i dag måste färdas totalt 70 mil om den ska nå mejeridiskarna i Torsby.

– Senare i år kommer mjölken att köras sju kilometer mellan gården och butiken. Det går inte att få det så mycket mer närproducerat än så. Vi är jätteglada över att få ta del av den här satsningen, säger Jakob Walfridson, butikschef på Ica Toria.

Lite dyrare

Ica Toria säljer dagligen knappt tusen liter mjölk. Målsättningen är att omkring 200 av dessa liter ska utgöras av mjölk från Rådom, som kommer att saluföras som ”Torsby Gårdsmjölk”.

– Vi har inte bestämt något pris än. Den kommer att bli några kronor dyrare än den mjölk som säljs i dag. Men den får inte bli för mycket dyrare, säger Anna Ring.

Ej homogeniserad

Gårdsmjölken kommer att säljas på plastflaska och ska ha en fetthalt på 1,5-2 procent. Det kommer också att finnas grädde från Rådom i butikshyllorna.

– Mjölken kommer att pastöriseras men inte homogeniseras. Det innebär att det kommer att kunna bli en gräddhinna på mjölken. Man får skaka flaskan innan man häller upp, säger Pär-Åke Nykvist.

Halv miljon kronor

Satsningen på ett gårdsmejeri väntas kosta omkring en halv miljon kronor.

– Vi gör det mesta av jobbet själva och bygget med eget virke. Det är bara vissa delar i bygget som vi kommer att behöva ta hjälp, säger Per-Åke Nykvist.

Gården i Rådom är inte Kravansluten. Huruvida det kommer att produceras mer än mjölk och grädde i Rådom i framtiden är inte bestämt.

– Krav och annan mejeritillverkning är saker vi kanske får kika på framöver, säger Per-Åke Nykvist.

Pastörisering

Mjölk pastöriseras, vilket innebär att mjölken hettas upp, för att döda bakterier, till exempel campylobacter, ehec och listeria. Opastöriserad mjölk får inte säljas i butik, utan bara säljas eller skänkas bort i liten skala på bondgårdar direkt till konsument.

När mjölk homogeniseras blir stora fettkulor i mjölken till många små genom att den pressas genom en smal kanal. I ohomogeniserad mjölk bildas ett gräddskikt på ytan.

Källa: Livsmedelsverket och mjolk.se