2015-07-30 06:00

2015-07-30 06:30

Bollen rullar på många planer

TORSBY: Ungdomsturnering för sextonde året

I helgen dubbleras folkmängden i Torsby. Då kommer fotbollsspelande ungdomar från Sveriges alla hörn (och Norges), för att spela boll och ha kul.

I år har 110 lag anmält sig till Svennis Cup, som är uppkallad efter tränaren Sven-Erik ”Svennis” Eriksson som växt upp i Torsby. Hälften av lagen kommer från Värmland. Bland de andra märks 25 norska lag.

På fredag drar det i gång. Första matcherna startar kl 11 och sedan pågår turneringen till söndag eftermiddag

Finns det något som utmärker Svennis Cup?

– Den maffiga invigningen på fredag kväll är speciell. Alla spelare ställer upp här ute på planen och sedan tågar de till Torsby centrum där de presenteras av en speaker. Det är som en OS-invigning och drar mycket publik, berättar Ronnie Walfridsson, som är festivalgeneral.

Fotbollen är naturligtvis det viktigaste under helgen, men det finns också en hel del annat att göra för deltagarna mellan matcherna. Uppblåsbar hinderbana, dataspelsturnering (fotbollsspel förstås), sumobrottning och disco är några exempel.

– På lördag kväll händer det mycket. För ledarna har vi en ledarträff med tränaren Glenn Holm. Han var aktiv i IFK Göteborg när Svennis var tränare där, berättar Ronnie Walfridsson.

Så Svennis ande lär sväva över den ledarträffen, och förstås över hela cupen. Själv är han tränare i Shanghai, så denna helg lär ungdomarna inte få besök av ortens son.

Finns det något som är nytt för i år?

– För första gången har vi prispengar, sponsrat av Coop, till de lag som vinner Fair Play-pris. Det priset får ett lag som uppför sig bra, och det gäller också ledare och föräldrar och andra supportrar.

– Vi har också en fototävling för första gången. Vinnare utses veckan efter, berättar Ronnie Walfridsson.

Det Torsby IF som är arrangör, men det är uppemot fyra hundra frivilliga funktionärer från olika föreningar som ser till att cupen är möjlig att genomföra. Det behövs boende, mat, matchvärdar, transporter bland annat. Alla jobbar ideellt, liksom Ronnie Walfridsson.

Alla skolsalar och dagis används till sovsalar. För medföljande är det svårare.

– Det är många ställen som lagt ner här, så det kan vara svårt att hitta ett ledigt rum. Men många privatpersoner ställer upp och hyr ut.

Spelar alla sina matcher här på Björnevi i Torsby?

– Nej, vi har bara några planer här. Matcher spelas också ute på andra ställen, till exempel i Lysvik, Velen och Bjälverud. Det är sexton olika planer. En del tycker att det är mycket resande, men de flesta som varit här tycker att det är charmigt med nya ställen. Det blir mer gemytligt så, säger Ronnie Walfridsson.

Men alla vägar leder till Torsby, som man sjunger på festivalskivan som man spelade in förra året.

I år har 110 lag anmält sig till Svennis Cup, som är uppkallad efter tränaren Sven-Erik ”Svennis” Eriksson som växt upp i Torsby. Hälften av lagen kommer från Värmland. Bland de andra märks 25 norska lag.

På fredag drar det i gång. Första matcherna startar kl 11 och sedan pågår turneringen till söndag eftermiddag

Finns det något som utmärker Svennis Cup?

– Den maffiga invigningen på fredag kväll är speciell. Alla spelare ställer upp här ute på planen och sedan tågar de till Torsby centrum där de presenteras av en speaker. Det är som en OS-invigning och drar mycket publik, berättar Ronnie Walfridsson, som är festivalgeneral.

Fotbollen är naturligtvis det viktigaste under helgen, men det finns också en hel del annat att göra för deltagarna mellan matcherna. Uppblåsbar hinderbana, dataspelsturnering (fotbollsspel förstås), sumobrottning och disco är några exempel.

– På lördag kväll händer det mycket. För ledarna har vi en ledarträff med tränaren Glenn Holm. Han var aktiv i IFK Göteborg när Svennis var tränare där, berättar Ronnie Walfridsson.

Så Svennis ande lär sväva över den ledarträffen, och förstås över hela cupen. Själv är han tränare i Shanghai, så denna helg lär ungdomarna inte få besök av ortens son.

Finns det något som är nytt för i år?

– För första gången har vi prispengar, sponsrat av Coop, till de lag som vinner Fair Play-pris. Det priset får ett lag som uppför sig bra, och det gäller också ledare och föräldrar och andra supportrar.

– Vi har också en fototävling för första gången. Vinnare utses veckan efter, berättar Ronnie Walfridsson.

Det Torsby IF som är arrangör, men det är uppemot fyra hundra frivilliga funktionärer från olika föreningar som ser till att cupen är möjlig att genomföra. Det behövs boende, mat, matchvärdar, transporter bland annat. Alla jobbar ideellt, liksom Ronnie Walfridsson.

Alla skolsalar och dagis används till sovsalar. För medföljande är det svårare.

– Det är många ställen som lagt ner här, så det kan vara svårt att hitta ett ledigt rum. Men många privatpersoner ställer upp och hyr ut.

Spelar alla sina matcher här på Björnevi i Torsby?

– Nej, vi har bara några planer här. Matcher spelas också ute på andra ställen, till exempel i Lysvik, Velen och Bjälverud. Det är sexton olika planer. En del tycker att det är mycket resande, men de flesta som varit här tycker att det är charmigt med nya ställen. Det blir mer gemytligt så, säger Ronnie Walfridsson.

Men alla vägar leder till Torsby, som man sjunger på festivalskivan som man spelade in förra året.

Svennis Cup fakta

Matcherna börjar på fredag klockan 11.00. På lördag och söndag börjar matcherna klockan 08.00

Invigning

Lagen ställer upp på Björnevi A-plan klockan 19.30 på fredagen. De paraderar sedan till centrum.

Fotboll

Spelet pågår på 16 fotbollsplaner ute i kommunen.

110 lag är anmälda, med ungdomar mellan 10 och 16 år.

Övriga aktiviteter

Det finns många övriga aktiviteter på Björnevi. De flyttas till Tingshusparken under invigningen.