2015-06-30 16:41

2015-06-30 16:46

Full rulle i lanthandeln

HÖLJES: Rallycrossveckan räddar servicen

Rallycrossveckan innebär ett rejält uppsving, det är kö till kassorna i Höljes lanthandel. Annars är det ett kämpigt läge för butiksägaren, som tvingats skära ned på personal och kommer att minska öppettiderna.

Grillkol, tändvätska, kött, korv, potatissallad och läsk. Det är de varar som säljer allra bäst under rallycrossveckan i Höljes.

– Vatten utan kolsyra köper de utländska besökarna. Det är något vi normalt sett inte har hemma, berättar Monica Engström Jonsson som sedan drygt två år tillbaka äger Höljes lanthandel tillsammans med sin syster Annica Engström Svensson.

Systemombud

Alkoholhaltiga drycker är föga förvånande också väldigt populärt.

– När jag skrev på Facebook att det var sista dag för beställningar om varorna skulle hämtas ut innan helgen tog det bara några minuter innan mejlkorgen var full. De flesta beställer varor för 3–7 000 kronor. Årets största beställning är på 22 000 kronor.

Färre anställda

När de nuvarande ägarna tog över efter Peter ”Petter i boa” Larsson arbetade totalt fem personer i butiken. Nu är de fyra. I september ska öppettiderna minskas och ytterligare en tjänst tas bort.

– Rallycrossveckan är något av en räddning för butiken. Många Höljesbor jobbar numera i Långflon och då handlar de där, vilket jag kan förstå. Sortimentet måste minskas med öppettiderna. Kanske blir lanthandeln mer av ett jourlivs på sikt, vi tog ju över här för att servicen skulle finnas kvar för ortsborna, varav många är gamla, säger Monica Engström Jonsson.

Grillkol, tändvätska, kött, korv, potatissallad och läsk. Det är de varar som säljer allra bäst under rallycrossveckan i Höljes.

– Vatten utan kolsyra köper de utländska besökarna. Det är något vi normalt sett inte har hemma, berättar Monica Engström Jonsson som sedan drygt två år tillbaka äger Höljes lanthandel tillsammans med sin syster Annica Engström Svensson.

Systemombud

Alkoholhaltiga drycker är föga förvånande också väldigt populärt.

– När jag skrev på Facebook att det var sista dag för beställningar om varorna skulle hämtas ut innan helgen tog det bara några minuter innan mejlkorgen var full. De flesta beställer varor för 3–7 000 kronor. Årets största beställning är på 22 000 kronor.

Färre anställda

När de nuvarande ägarna tog över efter Peter ”Petter i boa” Larsson arbetade totalt fem personer i butiken. Nu är de fyra. I september ska öppettiderna minskas och ytterligare en tjänst tas bort.

– Rallycrossveckan är något av en räddning för butiken. Många Höljesbor jobbar numera i Långflon och då handlar de där, vilket jag kan förstå. Sortimentet måste minskas med öppettiderna. Kanske blir lanthandeln mer av ett jourlivs på sikt, vi tog ju över här för att servicen skulle finnas kvar för ortsborna, varav många är gamla, säger Monica Engström Jonsson.