2015-06-29 06:00

2015-06-29 06:11

Nu startar motorfesten

HÖLJES: 700 funktionärer gör arrangemanget möjligt

En galen vecka har inletts. De kommande dagarna strömmar motorfantaster och partysugna från hela världen till lilla Höljes i norra Värmland. För Morgan Östlund, ordförande i arrangerande Finnskoga MK är det kulmen på en lång period av stress och uppladdning.

– När man är i Frankrike för att se på tävlingar och det kommer fram ett gäng italienare för att prata om hur de trivs i Höljes och hur de varje år tar bilen hit. Då inser man i alla fall för en stund hur mycket den här tävlingen betyder.

Vad är det som gör Höljes så populärt?

– Det är helheten. Vi var tidiga med att arrangera dans på startplattan på lördagskvällen och festligheterna och gemenskapen som inramar tävlingarna är viktig och unik. På andra håll åker publiken hem när tävlingarna är slut för dagen. Hit kommer många tidigt i veckan, stannar kvar till på söndag och skapar en fantastisk stämning.

– Våra besökare är de bästa marknadsförarna, de trivs, berättar om det för sina kompisar och så följer ytterligare någon med till nästa års tävlingar.

– Förarna älskar att tävla inför publiken i Höljes.

Blir det publikrekord i år igen?

– Känslan är att det blir så, vi siktar på över 40 000 besökare. Vi räknar antalet besökare under lördag och söndag, eftersom det var så vi räknade från början. Vi skulle likt andra arrangörer kunna börja räkna publik redan då de första arrangemangen startar, vilket är på onsdagen. Då skulle siffran se väldigt annorlunda ut.

Mycket folk och fest innebär ofta mycket alkohol och stök?

– Det är ofrånkomligt att det blir något bråk, men det är ändå ganska lugnt med tanke på hur många som är här. Polisen och alla vakter gör ett bra jobb. För barnfamiljer eller andra som vill ha det lite lugnare på kvällarna finns speciella campingområden.

Kan du njuta av tävlingarna?

– Eftersom jag är tävlingsledare så följer jag tävlingarna noggrant och tvingas ibland fatta tuffa beslut. Men det är svårt att njuta av det hela just i stunden.

Vem vinner supercarklassen?

– I Höljes handlar det mycket om inställning. Bakkerud krigade sig till sin seger 2013. Ekström satsade inte på mästerskapet men vann här förra året. Petter Solberg är snabb, men han vill vinna mästerskapet så för mig är han inte favorit här. Det finns ett gäng som kan vinna och den som vill mest och är redo att verkligen satsa allt kommer att stå som segrare. Vem det blir törs jag inte gissa.

Hur många jobbar med arrangemanget?

– 700 funktionärer från när och fjärran ställer upp ideellt och gör det här möjligt. Det är dubbelt så många som antalet medlemmar i Finnskoga MK. De ska alla ha en stor eloge. Sedan tävlingarna fick VM-status har arrangemanget blivit mer tungjobbat och komplicerat. Vårt avtal med FIA går ut efter årets tävling, om det blir fortsatt VM-status krävs en annan organisation. Även jag jobbar ideellt och det tar mycket tid och kraft.

Vad gör du på måndagen efter tävlingarna?

– Då brukar jag vara ett vrak, jag brukar må riktigt dåligt efter all stress och anspänning så helst lämnar jag knappt huset. Men i år ska sonen iväg på crosskarttävling samma dag så då måste jag försöka meka på hans bil. Det kommer att bli tufft.

Hur ser ditt drömscenario ut för Höljes 2025?

– Att vi har fullsatta läktare runt hela banan, att än fler kommer hit för att ta del av tävlingarna. Kringarrangemangen behöver nog inte utvecklas så dramatiskt mycket.

– När man är i Frankrike för att se på tävlingar och det kommer fram ett gäng italienare för att prata om hur de trivs i Höljes och hur de varje år tar bilen hit. Då inser man i alla fall för en stund hur mycket den här tävlingen betyder.

Vad är det som gör Höljes så populärt?

– Det är helheten. Vi var tidiga med att arrangera dans på startplattan på lördagskvällen och festligheterna och gemenskapen som inramar tävlingarna är viktig och unik. På andra håll åker publiken hem när tävlingarna är slut för dagen. Hit kommer många tidigt i veckan, stannar kvar till på söndag och skapar en fantastisk stämning.

– Våra besökare är de bästa marknadsförarna, de trivs, berättar om det för sina kompisar och så följer ytterligare någon med till nästa års tävlingar.

– Förarna älskar att tävla inför publiken i Höljes.

Blir det publikrekord i år igen?

– Känslan är att det blir så, vi siktar på över 40 000 besökare. Vi räknar antalet besökare under lördag och söndag, eftersom det var så vi räknade från början. Vi skulle likt andra arrangörer kunna börja räkna publik redan då de första arrangemangen startar, vilket är på onsdagen. Då skulle siffran se väldigt annorlunda ut.

Mycket folk och fest innebär ofta mycket alkohol och stök?

– Det är ofrånkomligt att det blir något bråk, men det är ändå ganska lugnt med tanke på hur många som är här. Polisen och alla vakter gör ett bra jobb. För barnfamiljer eller andra som vill ha det lite lugnare på kvällarna finns speciella campingområden.

Kan du njuta av tävlingarna?

– Eftersom jag är tävlingsledare så följer jag tävlingarna noggrant och tvingas ibland fatta tuffa beslut. Men det är svårt att njuta av det hela just i stunden.

Vem vinner supercarklassen?

– I Höljes handlar det mycket om inställning. Bakkerud krigade sig till sin seger 2013. Ekström satsade inte på mästerskapet men vann här förra året. Petter Solberg är snabb, men han vill vinna mästerskapet så för mig är han inte favorit här. Det finns ett gäng som kan vinna och den som vill mest och är redo att verkligen satsa allt kommer att stå som segrare. Vem det blir törs jag inte gissa.

Hur många jobbar med arrangemanget?

– 700 funktionärer från när och fjärran ställer upp ideellt och gör det här möjligt. Det är dubbelt så många som antalet medlemmar i Finnskoga MK. De ska alla ha en stor eloge. Sedan tävlingarna fick VM-status har arrangemanget blivit mer tungjobbat och komplicerat. Vårt avtal med FIA går ut efter årets tävling, om det blir fortsatt VM-status krävs en annan organisation. Även jag jobbar ideellt och det tar mycket tid och kraft.

Vad gör du på måndagen efter tävlingarna?

– Då brukar jag vara ett vrak, jag brukar må riktigt dåligt efter all stress och anspänning så helst lämnar jag knappt huset. Men i år ska sonen iväg på crosskarttävling samma dag så då måste jag försöka meka på hans bil. Det kommer att bli tufft.

Hur ser ditt drömscenario ut för Höljes 2025?

– Att vi har fullsatta läktare runt hela banan, att än fler kommer hit för att ta del av tävlingarna. Kringarrangemangen behöver nog inte utvecklas så dramatiskt mycket.

Rallycross VM

Rallycrosstävlingen i Höljes den första helgen i juli lockade förra året över 35 000 besökare under lördagen och söndagen. Men festligheterna inleds redan på onsdagen och tävlingarna på fredagen. Värmländska hopp är bland andra Johan Kristoffersson, PG Andersson, Peter Hedström, Ramona Karlsson, Per Eklund, Stig-Olov och Lukas Walfridson samt Petter Solberg med bas i Torsby och Mattias Ekström tävlande för Finnskoga MK.