2015-06-15 16:15

2015-06-15 16:15

Höjd status för unik utbildning

TORSBY: Tävlingsmekanikerutbildning får riksintag

Stjerneskolans fordonsprogram har redan hög status. Nu höjs statusen ytterligare sedan tävlingsmekanikerutbildningen beviljats riksintag.

Stjerneskolan har utbildat tävlingsmekaniker för motorsport sedan 1999. Före detta elever har sedan dess tagit plats i framgångsrika team över hela världen. Nämnas kan bland andra Andreas Bakkerud, nu förare i rallycross-VM, Joel Christoffersson som driver ett eget team i Kil och Ida Strømbu Strømsås, förstemekaniker på en av Team Tidös bilar i STCC.

– Jag var 13-14 år när jag läste om Ole Johan Rustad som gått utbildningen i Torsby och fått jobb hos Petter Solberg. Jag tänkte att det där vill jag göra. Jag hade kört gokart men inte skruvat när jag började skolan, berättar Ida.

– Tack vare lärare som stöttade mig när jag kanske inte trodde att jag skulle fixa det och en fantastisk praktik på Flash Engineering är jag där jag är nu, fortsätter hon.

Riksintag

Riksintaget startar läsåret 2016/2017 då åtta elever ska antas till den prestigefyllda utbildningen.

– Vi har tidigare haft elever från hela landet, men kommuner har kunnat säga nej och hävda att en likvärdig utbildning fanns på hemorten, vilket ju inte var sant. Men nu försvinner det hindret helt, säger Roy Holm som under många år varit programansvarig för utbildningen i Torsby men nu går i pension och ersätts av Gert Högfeldt.

Samarbeten

Tävlingsmekanikerutbdilningen omfattar de nationella kurserna men spetsas till med specialkurser och arbetsplatsförlagd utbildning i nationella och internationella motorsportteam.

– Vi samarbetar med bland andra Petter Solberg, Kristoffersson Motorsport och Olsbergs. Förra året hade en av våra elever tre veckors praktik i Las Vegas under X-Games, berättar läraren Jörgen Sätherberg.

– Vi är jätteglada och stolta över riksintaget, som vi tror kommer att höja nivån på utbildningen ytterligare ett snäpp, säger rektor Anders Larsson.

Stjerneskolan har utbildat tävlingsmekaniker för motorsport sedan 1999. Före detta elever har sedan dess tagit plats i framgångsrika team över hela världen. Nämnas kan bland andra Andreas Bakkerud, nu förare i rallycross-VM, Joel Christoffersson som driver ett eget team i Kil och Ida Strømbu Strømsås, förstemekaniker på en av Team Tidös bilar i STCC.

– Jag var 13-14 år när jag läste om Ole Johan Rustad som gått utbildningen i Torsby och fått jobb hos Petter Solberg. Jag tänkte att det där vill jag göra. Jag hade kört gokart men inte skruvat när jag började skolan, berättar Ida.

– Tack vare lärare som stöttade mig när jag kanske inte trodde att jag skulle fixa det och en fantastisk praktik på Flash Engineering är jag där jag är nu, fortsätter hon.

Riksintag

Riksintaget startar läsåret 2016/2017 då åtta elever ska antas till den prestigefyllda utbildningen.

– Vi har tidigare haft elever från hela landet, men kommuner har kunnat säga nej och hävda att en likvärdig utbildning fanns på hemorten, vilket ju inte var sant. Men nu försvinner det hindret helt, säger Roy Holm som under många år varit programansvarig för utbildningen i Torsby men nu går i pension och ersätts av Gert Högfeldt.

Samarbeten

Tävlingsmekanikerutbdilningen omfattar de nationella kurserna men spetsas till med specialkurser och arbetsplatsförlagd utbildning i nationella och internationella motorsportteam.

– Vi samarbetar med bland andra Petter Solberg, Kristoffersson Motorsport och Olsbergs. Förra året hade en av våra elever tre veckors praktik i Las Vegas under X-Games, berättar läraren Jörgen Sätherberg.

– Vi är jätteglada och stolta över riksintaget, som vi tror kommer att höja nivån på utbildningen ytterligare ett snäpp, säger rektor Anders Larsson.