2015-05-08 20:59

2015-05-08 20:59

Åtal att vänta efter dödsolyckan

HÖLJES: Ett år sedan kranförare omkom vid Höljesdammen

För ett år sedan omkom en kranförare i en olycka vid Höljesdammen. Nu har Fortum Generations AB erkänt sig skyldiga till arbetsmiljöbrott och vållande till annans död.

Fredag 9 maj 2014 skulle den 37-årige kranföraren, som var bosatt i Dalarna, rensa bråte från de galler som skyddar intaget till kraftstationen vid Höljesdammen. Samtidigt gjorde Fortums personal ett försök att rensa gallren.

De stängde av kraftverkets turbiner för att skapa ett baksug. Samtidigt som Höljesdammens bottenutskov öppnades för att fungera som en dammsugare där bråtet skulle försvinna.

– Det skapade ett enormt sug. Enligt beräkningarna tillräckligt för att dra ned mobilkranen i vattnet, säger Jörgen Lindberg, chefsåklagare vid Riksenheten för miljö- och arbetsmiljömål i Malmö.

Erkänner

Höljesdammens är unik i att ha intaget till kraftverket och bottenutskovet placerade så nära varandra. Vid en annan damm hade olyckan inte kunnat inträffa.

– Jag har bedömt det som att det är bolaget och inte en enskild person som brustit i säkerheten. Bolaget har delgivits misstankar om arbetsmiljöbrott med underrubriceringen vållande till annans död och de har medgivit till anklagelserna, säger Jörgen Lindberg.

Jörgen Lindberg räknar med att inom kort lämna in en stämningsansökan mot Fortum Generations till Värmlands tingsrätt.

– Eftersom det finns ett medgivande borde rätten kunna döma enbart på materialet i åtalet. Förhoppningsvis kan en dom förkunnas i maj, juni, säger han.

Efter olyckan har flera försök att hitta kranförarens kropp genomförts.

– Det senaste söket genomfördes i december, säger Leif Larsson vid polisen i Norra Värmland.

Skadestånd

Eftersom ingen kropp hittats har kranföraren heller inte dödförklaras. Då krävs att någon anhörig ansöker om det. 37-åringens sambo har på nätet skrivit att hon ännu inte gett upp hoppet om ett mirakel.

– Jag har inte sett några hinder för att väcka åtal om vållande till annans död trots att personen inte dödförklarats. Det gäller att inför rätten ställa det utom allt tvivel att han omkommit och hur det hände. Men jag ska undersöka just den saken vidare innan jag lämnar in åtalet, säger Jörgen Lindberg.

Samtidigt förhandlar de anhöriga om skadestånd från Fortum.

– Skadeståndet i sådana här fall är väldigt snålt. Till nyligen handlade det om som mest 25 000 kronor, jag tror att det kan ha höjts till 40 000. Skadeståndet är för psykiskt lidande under ett år och Högsta Domstolen har tagit fram schablonbelopp. Men målsägande och motparten kan ju komma överens om andra summor, säger Jörgen Lindberg.

Fredag 9 maj 2014 skulle den 37-årige kranföraren, som var bosatt i Dalarna, rensa bråte från de galler som skyddar intaget till kraftstationen vid Höljesdammen. Samtidigt gjorde Fortums personal ett försök att rensa gallren.

De stängde av kraftverkets turbiner för att skapa ett baksug. Samtidigt som Höljesdammens bottenutskov öppnades för att fungera som en dammsugare där bråtet skulle försvinna.

– Det skapade ett enormt sug. Enligt beräkningarna tillräckligt för att dra ned mobilkranen i vattnet, säger Jörgen Lindberg, chefsåklagare vid Riksenheten för miljö- och arbetsmiljömål i Malmö.

Erkänner

Höljesdammens är unik i att ha intaget till kraftverket och bottenutskovet placerade så nära varandra. Vid en annan damm hade olyckan inte kunnat inträffa.

– Jag har bedömt det som att det är bolaget och inte en enskild person som brustit i säkerheten. Bolaget har delgivits misstankar om arbetsmiljöbrott med underrubriceringen vållande till annans död och de har medgivit till anklagelserna, säger Jörgen Lindberg.

Jörgen Lindberg räknar med att inom kort lämna in en stämningsansökan mot Fortum Generations till Värmlands tingsrätt.

– Eftersom det finns ett medgivande borde rätten kunna döma enbart på materialet i åtalet. Förhoppningsvis kan en dom förkunnas i maj, juni, säger han.

Efter olyckan har flera försök att hitta kranförarens kropp genomförts.

– Det senaste söket genomfördes i december, säger Leif Larsson vid polisen i Norra Värmland.

Skadestånd

Eftersom ingen kropp hittats har kranföraren heller inte dödförklaras. Då krävs att någon anhörig ansöker om det. 37-åringens sambo har på nätet skrivit att hon ännu inte gett upp hoppet om ett mirakel.

– Jag har inte sett några hinder för att väcka åtal om vållande till annans död trots att personen inte dödförklarats. Det gäller att inför rätten ställa det utom allt tvivel att han omkommit och hur det hände. Men jag ska undersöka just den saken vidare innan jag lämnar in åtalet, säger Jörgen Lindberg.

Samtidigt förhandlar de anhöriga om skadestånd från Fortum.

– Skadeståndet i sådana här fall är väldigt snålt. Till nyligen handlade det om som mest 25 000 kronor, jag tror att det kan ha höjts till 40 000. Skadeståndet är för psykiskt lidande under ett år och Högsta Domstolen har tagit fram schablonbelopp. Men målsägande och motparten kan ju komma överens om andra summor, säger Jörgen Lindberg.