2015-05-04 06:00

2015-05-04 12:58

Nu får Torsby konkurrens om inomhusskidåkarna

GÖTEBORG: Skidome i Göteborg öppnar 10 juli

Torsby får nu konkurrens om inomhusskidåkarna. Den 10 juli invigs Skidome i Göteborg som en del av stadens nya multisportarena.

Multisportanläggningen Göteborgs Nya Arena är en unik satsning. Serneke och Prioritet Finans har investerat cirka 800 miljoner kronor i bygget. För pengarna får de en 45 300 kvadratmeter stor anläggning som omfattar allt från skolor till konferenslokaler, testklinik, gym, sportbutik, rehabklinik, caféer, hotell, idrottshallar, fotbollsplan, restaurang och 1 200 meter skidspår under ett och samma tak.

– Det är en helt kommersiell anläggning och ekonomiskt ser det väldigt bra ut. Vi har årliga intäkter på 60 miljoner kronor från våra hyresgäster, berättar Ulrika Sandford, marknadsansvarig på Göteborgs Nya Arena.

Snöläggning pågår

Skidanläggningen, som kommer att drivas av Nordic Wellness, ligger längst ned i bygget och snöproduktionen är nu i full gång. En snömaskin som användes i vid OS i Sotji och som kan producera snö i upp till 20 plusgrader ska se till att det finns gott om vitvara till invigningen.

– Snömaskinen ser ut som en silo och står utanför anläggningen. Snön rinner ned i ett rör och ut på ett rullband som mynnar ut i skidanläggningen. Sedan packas och pistas den. Det ska bli ett 40 centimeter tjockt snölager som ska bilda en 1 200 meter lång slinga med två klassiska spår och en skatebädd, säger Ulrika Sandford.

Ska locka bred publik

Skidpremiären är satt till 10 juli och enligt Ulrika Sandford ligger projektet väl inom tidsramen.

– Hur många besökare vi kommer att ha årligen är svårt att säga. Men vi hoppas ju att anläggningen dels ska attrahera folk i Göteborg och Västsverige men även danskar och norskar.

Med allt Göteborg har att erbjuda är målsättningen att locka såväl elitåkare till barnfamiljer.

– De kan åka skidor på dagen och besöka Liseberg på kvällen. Vi ser oss som ett komplement till Torsby. Det här är inte en renodlad elitanläggning utan verkligen en anläggning för alla.

Dyrare än Torsby

Enligt nuvarande prislistor blir det 95 kronor dyrare för en vuxen (395 kronor för ett dagspass) och 40 kronor dyrare för ett barn eller en pensionär (200 kronor för ett dagspass) att åka skidor i Göteborg jämfört med Torsby. Men Göteborgarna lär ändå kunna locka en hel del lägerverksamhet till Skidome.

– Skolsalarna kommer att kunna hyras ut som sovsalar och restaurangen kommer att erbjuda skolmat till lägerverksamheter eller i samband med cuper. Samtidigt finns möjligheter till fint hotellboende där 30 av 121 rum har utsikt mot den fullstora fotbollsplanen. Det känns som att vi verkligen har hela paketet på plats, säger Ulrika Sandford.

Piteå

Göteborg är inte den enda framtida konkurrenten till Torsby. I Piteå tog Charlotte Kalla tidigare i vår det första spadtaget till vad som ska bli Sverige längsta skidtunnel. Sommaren 2017 ska 1 800 meter inomhuslängdspår tas i bruk där. Den anläggningen kan också bli en konkurrent till den planerade testanläggningen för bilar i Sunne. Bolaget Arctic Falls har investerat i Piteå för att kunna göra däcktester där året runt.

Bräcke

I Bräcke utanför Östersund planeras en skid- och skidskytteanläggning i ett före detta militärt bergrum. Bräcke kommun, länsstyrelsen och Regionförbundet Jämtlands län kommer att satsa totalt 24,6 miljoner kronor i anläggningen. Men för att Midsweden Skipark ska bli verklighet måste man säkra ytterligare nio miljoner kronor från privata investerare. Målsättningen är att anläggningen ska invigas hösten 2016.

Multisportanläggningen Göteborgs Nya Arena är en unik satsning. Serneke och Prioritet Finans har investerat cirka 800 miljoner kronor i bygget. För pengarna får de en 45 300 kvadratmeter stor anläggning som omfattar allt från skolor till konferenslokaler, testklinik, gym, sportbutik, rehabklinik, caféer, hotell, idrottshallar, fotbollsplan, restaurang och 1 200 meter skidspår under ett och samma tak.

– Det är en helt kommersiell anläggning och ekonomiskt ser det väldigt bra ut. Vi har årliga intäkter på 60 miljoner kronor från våra hyresgäster, berättar Ulrika Sandford, marknadsansvarig på Göteborgs Nya Arena.

Snöläggning pågår

Skidanläggningen, som kommer att drivas av Nordic Wellness, ligger längst ned i bygget och snöproduktionen är nu i full gång. En snömaskin som användes i vid OS i Sotji och som kan producera snö i upp till 20 plusgrader ska se till att det finns gott om vitvara till invigningen.

– Snömaskinen ser ut som en silo och står utanför anläggningen. Snön rinner ned i ett rör och ut på ett rullband som mynnar ut i skidanläggningen. Sedan packas och pistas den. Det ska bli ett 40 centimeter tjockt snölager som ska bilda en 1 200 meter lång slinga med två klassiska spår och en skatebädd, säger Ulrika Sandford.

Ska locka bred publik

Skidpremiären är satt till 10 juli och enligt Ulrika Sandford ligger projektet väl inom tidsramen.

– Hur många besökare vi kommer att ha årligen är svårt att säga. Men vi hoppas ju att anläggningen dels ska attrahera folk i Göteborg och Västsverige men även danskar och norskar.

Med allt Göteborg har att erbjuda är målsättningen att locka såväl elitåkare till barnfamiljer.

– De kan åka skidor på dagen och besöka Liseberg på kvällen. Vi ser oss som ett komplement till Torsby. Det här är inte en renodlad elitanläggning utan verkligen en anläggning för alla.

Dyrare än Torsby

Enligt nuvarande prislistor blir det 95 kronor dyrare för en vuxen (395 kronor för ett dagspass) och 40 kronor dyrare för ett barn eller en pensionär (200 kronor för ett dagspass) att åka skidor i Göteborg jämfört med Torsby. Men Göteborgarna lär ändå kunna locka en hel del lägerverksamhet till Skidome.

– Skolsalarna kommer att kunna hyras ut som sovsalar och restaurangen kommer att erbjuda skolmat till lägerverksamheter eller i samband med cuper. Samtidigt finns möjligheter till fint hotellboende där 30 av 121 rum har utsikt mot den fullstora fotbollsplanen. Det känns som att vi verkligen har hela paketet på plats, säger Ulrika Sandford.

Piteå

Göteborg är inte den enda framtida konkurrenten till Torsby. I Piteå tog Charlotte Kalla tidigare i vår det första spadtaget till vad som ska bli Sverige längsta skidtunnel. Sommaren 2017 ska 1 800 meter inomhuslängdspår tas i bruk där. Den anläggningen kan också bli en konkurrent till den planerade testanläggningen för bilar i Sunne. Bolaget Arctic Falls har investerat i Piteå för att kunna göra däcktester där året runt.

Bräcke

I Bräcke utanför Östersund planeras en skid- och skidskytteanläggning i ett före detta militärt bergrum. Bräcke kommun, länsstyrelsen och Regionförbundet Jämtlands län kommer att satsa totalt 24,6 miljoner kronor i anläggningen. Men för att Midsweden Skipark ska bli verklighet måste man säkra ytterligare nio miljoner kronor från privata investerare. Målsättningen är att anläggningen ska invigas hösten 2016.

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga samt publicera kommentar i papperstidningen.