2015-03-09 16:15

2015-03-09 16:19

Inga Avies-flygningar under måndagen

TORSBY/HAGFORS: Upphandlingen påbörjas

När Trafikverket sa upp avtalet med Avies sa bolaget att de ändå skulle flyga från och till norra Värmland. Men inga flygplan syntes till under måndagen.

Det var i fredags som Trafikverket sa upp avtalet med det estniska flygbolaget Avies, som bland annat trafikerat linjen Torsby–Hagfors–Arlanda. Anledningen var att Avies ställt in många avgångar och problem med säkerheten.

– Det kändes nästan oundvikligt att det skulle bli så här till sist. Den största bristen som jag upplevt är kommunikation, regulariteten har, bortsett från nu på slutet, varit okej. Men de har inte talat om när de ställt in en avgång, om det blivit förseningar eller om de tvingats slinga om en flygning, säger Henrik Ceder, flygplatschef i Hagfors.

Inte oväntat

Efter Trafikverkets besked meddelade Avies vd att bolaget ändå skulle flyga vidare på linjen från och till norra Värmland. Men så blev det inte. Inga plan syntes till under måndagen.

– Det kändes inte särskilt troligt att de skulle flyga. Jag har fått ett tiotal samtal under helgen och några i dag från personer som undrar vad som kommer att ske. Jag har pratat med Trafikverket och upphandlingsunderlaget blir offentlig på tisdag eller onsdag. Förhoppningsvis är flyget i gång om en, två eller som mest tre veckor, säger Henrik Ceder.

Bedrövlig situation

I slutet av oktober ska danska bolaget Flexflight ta över trafiken från och till norra Värmland. Avies hade dock vunnit upphandlingen om flyg på sträckorna Sveg–Arlanda och Pajala–Umeå. Att de efter fredagens beslut fråntagits de sträckorna mottogs med glädje i Pajala.

– Jag ser väldigt positivt på detta eftersom det innebär en helt ny situation för oss och att flygen äntligen kan gå enligt tidtabell. Situationen de senaste månaderna har varit bedrövlig, säger Arnfinn Bönå, flygplatschef i Pajala.

Det var i fredags som Trafikverket sa upp avtalet med det estniska flygbolaget Avies, som bland annat trafikerat linjen Torsby–Hagfors–Arlanda. Anledningen var att Avies ställt in många avgångar och problem med säkerheten.

– Det kändes nästan oundvikligt att det skulle bli så här till sist. Den största bristen som jag upplevt är kommunikation, regulariteten har, bortsett från nu på slutet, varit okej. Men de har inte talat om när de ställt in en avgång, om det blivit förseningar eller om de tvingats slinga om en flygning, säger Henrik Ceder, flygplatschef i Hagfors.

Inte oväntat

Efter Trafikverkets besked meddelade Avies vd att bolaget ändå skulle flyga vidare på linjen från och till norra Värmland. Men så blev det inte. Inga plan syntes till under måndagen.

– Det kändes inte särskilt troligt att de skulle flyga. Jag har fått ett tiotal samtal under helgen och några i dag från personer som undrar vad som kommer att ske. Jag har pratat med Trafikverket och upphandlingsunderlaget blir offentlig på tisdag eller onsdag. Förhoppningsvis är flyget i gång om en, två eller som mest tre veckor, säger Henrik Ceder.

Bedrövlig situation

I slutet av oktober ska danska bolaget Flexflight ta över trafiken från och till norra Värmland. Avies hade dock vunnit upphandlingen om flyg på sträckorna Sveg–Arlanda och Pajala–Umeå. Att de efter fredagens beslut fråntagits de sträckorna mottogs med glädje i Pajala.

– Jag ser väldigt positivt på detta eftersom det innebär en helt ny situation för oss och att flygen äntligen kan gå enligt tidtabell. Situationen de senaste månaderna har varit bedrövlig, säger Arnfinn Bönå, flygplatschef i Pajala.