2015-03-08 17:09

2015-03-08 17:09

Tjejerna dominerar på scenen

TORSBY: UKM-festival i Torsby

Det är de unga tjejerna som tar plats på scenen. Den trenden märktes med all tydlighet när det på söndagen arrangerades UKM-festival i Torsby.

Ung kultur möts (UKM) är en viktig del i det unga kulturlivet i Värmland. I årets festival i Torsby deltog 11 scenuppträdanden och 16 utställningsbidrag framförda eller skapade av ungdomar i åldrarna 12–20 år.

– Den absoluta majoritet på scenen är tjejer. Att tjejerna tagit över inom musiken bland unga är en tydlig trend och det är likadant över hela Värmland, säger Michael Åkerlund, chef för kulturskolan i Torsby.

Något egentligt svar på varför killarna verkar ha gett upp rockdrömmen har inte Michael Åkerlund.

– Troligen så spelar de spel på datorn i stället, funderar han.

Nervöst

Ebba Olsson från Torsby och Lina Johansson från Stöllet är två av alla dessa unga och musikaliska tjejer. Tillsammans framförde fjortonåringarna låten Animal av Mike Snow med hopp om att få en av de tolv Torsbyplatserna i länsfestivalen i Karlstad i början av maj.

– Vi hade ett väldigt dåligt genrep så det var nervöst. Jag tyckte det gick bra på scenen, jag är nöjd, sa Lina Johansson.

Stipendieutdelning

I samband med festivalen i Torsby delade Kulturstiftelsen ABF Norra Värmland ut två ungdomsstipendier. Saxofonspelade Klara Jansson från Sunne tilldelades 15 000 kronor och dansaren Minda Nilsson, Sunne, fick 11 000 kronor.

– Jag är jätteglad. Det betalar en terminsavgift på Balettakademien, berättade Minda Nilsson.

– För min del går pengarna till köpet av en ny saxofon, sa Klara Jansson.

Ung kultur möts (UKM) är en viktig del i det unga kulturlivet i Värmland. I årets festival i Torsby deltog 11 scenuppträdanden och 16 utställningsbidrag framförda eller skapade av ungdomar i åldrarna 12–20 år.

– Den absoluta majoritet på scenen är tjejer. Att tjejerna tagit över inom musiken bland unga är en tydlig trend och det är likadant över hela Värmland, säger Michael Åkerlund, chef för kulturskolan i Torsby.

Något egentligt svar på varför killarna verkar ha gett upp rockdrömmen har inte Michael Åkerlund.

– Troligen så spelar de spel på datorn i stället, funderar han.

Nervöst

Ebba Olsson från Torsby och Lina Johansson från Stöllet är två av alla dessa unga och musikaliska tjejer. Tillsammans framförde fjortonåringarna låten Animal av Mike Snow med hopp om att få en av de tolv Torsbyplatserna i länsfestivalen i Karlstad i början av maj.

– Vi hade ett väldigt dåligt genrep så det var nervöst. Jag tyckte det gick bra på scenen, jag är nöjd, sa Lina Johansson.

Stipendieutdelning

I samband med festivalen i Torsby delade Kulturstiftelsen ABF Norra Värmland ut två ungdomsstipendier. Saxofonspelade Klara Jansson från Sunne tilldelades 15 000 kronor och dansaren Minda Nilsson, Sunne, fick 11 000 kronor.

– Jag är jätteglad. Det betalar en terminsavgift på Balettakademien, berättade Minda Nilsson.

– För min del går pengarna till köpet av en ny saxofon, sa Klara Jansson.