2015-02-05 10:22

2015-02-05 13:31

Polisstationen blev tillfällig sovplats

TORSBY: Bussen gick sönder på hemresan

Skolungdomarna var på väg hem till Köpenhamn när bussen stannade strax utanför Torsby. När kylan blev för svår fick de spendera återstoden av natten på polisstationen.

De 62 ungdomarna i åldern 16-17 år hade spenderat sex dagar på skidresa till Lofsdalen. Natten mot torsdagen var de på hemväg. När bussen stannade på E45 strax söder om Torsby var klockan ungefär ett på natten och det var drygt tio minusgrader i luften.

Skytteltrafik

Polisen försökte förgäves få fram en ny buss.

– Vi satt i bussen i ungefär fyra timmar innan vi fick åka till polisstationen i Torsby. De letade fram madrasser och vi fick sova i receptionen och i träningslokalen, berättar Celine Pilegaard Lindoe, elev på Svenstrup Efterskole.

– Poliserna var fantastiskt snälla. De körde fram och tillbaka mellan stationen och bussen för att hämta alla. Bussdörren gick inte att stänga, så på slutet var det riktigt kallt, det var is på rutorna, säger föreståndare Gitte Edelgaard.

Tacksamma

Efter några timmars vila på polisstationen fick gruppen åka till Stjerneskolan i Torsby där de bjöds på frukost.

– Vi har fått ett fantastiskt bemötande. Jag har aldrig varit med om något liknande och jag tror inte att samma hjälp hade uppbådats hemma i Danmark, säger Gitte Edelgaard.

– Vi åkte från skolan i två bussar, den andra bussen, med lika många elever som vi är här, åkte en bra bit före oss och de är redan hemma nu, säger eleven Katrine Böndergaard Hoppe.

Se skolan

Under tiden som eleverna höll humöret uppe arbetades det med att reparera bussen så att hemresan skulle kunna återupptas.

– Vi får ta chansen att se en svensk gymnasieskola och ett svenskt samhälle. Det jobbiga är väl att eleverna inte har något av sitt bagage med sig. Men de tar det hela otroligt bra, säger Gitte Edelgaard.

De 62 ungdomarna i åldern 16-17 år hade spenderat sex dagar på skidresa till Lofsdalen. Natten mot torsdagen var de på hemväg. När bussen stannade på E45 strax söder om Torsby var klockan ungefär ett på natten och det var drygt tio minusgrader i luften.

Skytteltrafik

Polisen försökte förgäves få fram en ny buss.

– Vi satt i bussen i ungefär fyra timmar innan vi fick åka till polisstationen i Torsby. De letade fram madrasser och vi fick sova i receptionen och i träningslokalen, berättar Celine Pilegaard Lindoe, elev på Svenstrup Efterskole.

– Poliserna var fantastiskt snälla. De körde fram och tillbaka mellan stationen och bussen för att hämta alla. Bussdörren gick inte att stänga, så på slutet var det riktigt kallt, det var is på rutorna, säger föreståndare Gitte Edelgaard.

Tacksamma

Efter några timmars vila på polisstationen fick gruppen åka till Stjerneskolan i Torsby där de bjöds på frukost.

– Vi har fått ett fantastiskt bemötande. Jag har aldrig varit med om något liknande och jag tror inte att samma hjälp hade uppbådats hemma i Danmark, säger Gitte Edelgaard.

– Vi åkte från skolan i två bussar, den andra bussen, med lika många elever som vi är här, åkte en bra bit före oss och de är redan hemma nu, säger eleven Katrine Böndergaard Hoppe.

Se skolan

Under tiden som eleverna höll humöret uppe arbetades det med att reparera bussen så att hemresan skulle kunna återupptas.

– Vi får ta chansen att se en svensk gymnasieskola och ett svenskt samhälle. Det jobbiga är väl att eleverna inte har något av sitt bagage med sig. Men de tar det hela otroligt bra, säger Gitte Edelgaard.