2009-06-27 10:33

2015-04-13 08:31

Skogsbrand upptäcktes av brandflyget

KNAPPÅSEN

Det råder just nu mycket stor brandrisk i hela Värmland. På fredagskvällen brann ett cirka sex hektar stort område i skogen mellan Torsby och Ekshärad.

Det var strax efter halv sex som brandflyget slog larm till räddningstjänsten. Styrkor från Hagfors, Ekshärad och Torsby ryckte ut till området söder om Knappåsen där ett hygge börjat brinna. Branden spred sig även till skogen och totalt eldhärjades ett område på cirka sex hektar.

– Runt klockan åtta på fredagskvällen var branden omringad. Räddningstjänsten kommer att vara på plats i skogen under hela lördagen för att senare lämna över övervakningen till markägare, säger Tomas Nilsson, insatsledare vid räddningstjänsten i Hagfors.

Okänd brandorsak

– Vi vet inte vad som orsakat den här branden. Det har inte varit skogsmaskiner i området den senaste tiden. Det var ett kraftigt åskväder i området vid midsommar, säger Tomas Nilsson.

Mycket stor brandrisk

Det är just nu mycket torrt i skog och mark. Sedan söndagen är brandrisken i länet klassad som en femma på en sexgradig skala.

– Det råder inte eldningsförbud men vi ber folk att vara restriktiva. Det är viktigt att veta att det man gör är på eget ansvar. Det kommer att bli ännu torrare i början veckan, säger Bengt Carlsson, räddningschef i Torsby kommun.

Åska vanligaste brandorsaken

Enligt Bengt Carlsson sköter sig de allra flesta väldigt bra när det gäller att elda under torra sommarperioder. I stället är det åskväder som är den vanligaste brandorsaken under sommaren.

– Problemet med åska är att det inte går att förhindra den. Blixten slår ofta ned på högt belägna platser långt från vatten vilket gör det besvärligt för räddningstjänsten. Innan min tid vet jag att det inträffade så kallad torr-åska, åskväder utan regn, och då brann det överallt i norra Värmland. Det önskar vi oss inte igen, säger Bengt Carlsson.

Det var strax efter halv sex som brandflyget slog larm till räddningstjänsten. Styrkor från Hagfors, Ekshärad och Torsby ryckte ut till området söder om Knappåsen där ett hygge börjat brinna. Branden spred sig även till skogen och totalt eldhärjades ett område på cirka sex hektar.

– Runt klockan åtta på fredagskvällen var branden omringad. Räddningstjänsten kommer att vara på plats i skogen under hela lördagen för att senare lämna över övervakningen till markägare, säger Tomas Nilsson, insatsledare vid räddningstjänsten i Hagfors.

Okänd brandorsak

– Vi vet inte vad som orsakat den här branden. Det har inte varit skogsmaskiner i området den senaste tiden. Det var ett kraftigt åskväder i området vid midsommar, säger Tomas Nilsson.

Mycket stor brandrisk

Det är just nu mycket torrt i skog och mark. Sedan söndagen är brandrisken i länet klassad som en femma på en sexgradig skala.

– Det råder inte eldningsförbud men vi ber folk att vara restriktiva. Det är viktigt att veta att det man gör är på eget ansvar. Det kommer att bli ännu torrare i början veckan, säger Bengt Carlsson, räddningschef i Torsby kommun.

Åska vanligaste brandorsaken

Enligt Bengt Carlsson sköter sig de allra flesta väldigt bra när det gäller att elda under torra sommarperioder. I stället är det åskväder som är den vanligaste brandorsaken under sommaren.

– Problemet med åska är att det inte går att förhindra den. Blixten slår ofta ned på högt belägna platser långt från vatten vilket gör det besvärligt för räddningstjänsten. Innan min tid vet jag att det inträffade så kallad torr-åska, åskväder utan regn, och då brann det överallt i norra Värmland. Det önskar vi oss inte igen, säger Bengt Carlsson.

  • Aron Eriksson

Till händelsekartan