2018-06-28 12:07

2018-06-28 15:40

Lokal valkompass på nwt.se

VAL 2018

I år erbjuder SVT:s Valkompass för första gången en lokal del.
nwt.se har valt att vara med som en hjälp till er läsare att hitta rätt bland partier inför valet till kommun och landsting.

Den lokala Valkompassen omfattar alla 290 kommuner och samtliga landsting i Sverige. Alla partier som fick minst ett mandat i kommun- och landstingsvalen 2014 och som ställer upp i valet 2018 har bjudits in att delta i Valkompassen.

– Det har aldrig gjorts en lokal Valkompass som täcker in alla Sveriges kommuner och landsting tidigare, så det är kul att vi äntligen kan erbjuda detta. Detta är ett lekfullt verktyg, samtidigt som det erbjuder ett faktabaserat sätt för väljarna att ta del av politikens viktigaste frågor, säger Kristofer Sjöholm, projektledare för Valkompassen på SVT.

Unga väljare

I förra valet 2014 gjorde över två miljoner människor SVT:s Valkompass och över 50 procent av förstagångsväljarna prövade den, visade Novus eftervalsundersökning.

– Den viktigaste målgruppen är just de unga väljarna som vanligtvis inte tar del av SVT:s valutbud. Genom Valkompassen ger vi dem ett enkelt och lite roligare sätt att sätta sig in i de aktuella politiska frågorna, även på lokal nivå, säger Kristofer Sjöholm.

Varför är NWT med i lokala Valkompassen?

– SVT har som sagt gjort den och erbjudit ett antal landsortstidningar att vara med. Jag ser det som en bra hjälp för våra läsare att hitta rätt inför valet i höst i sin kommun och sitt landsting. Så det var ett enkelt beslut att vi skulle vara med på det, säger Mikael Rothsten, ansvarig utgivare för NWT och nwt.se

Så gör du

Så hur går det till?

Du går in på nwt.se/valkompass, väljer din kommun och kan sedan välja att göra kommunkompassen eller landstingskompassen. Du kan välja bland kommunerna i Värmland och Dalsland. För landstingskompassen kan du välja Värmland, Örebro eller Västra Götaland.

Kan du inte göra valkompassen för din kommun beror det på att för få partier har svarat på frågorna vilket ger ett för litet underlag för att vara till någon hjälp. Högst svarsfrekvens bland Värmlands 16 kommuner har Arvika och Kristinehamn där samtliga partier svarat. Lägst svarsfrekvens är det i Storfors så den går ännu inte att göra.

Den lokala valkompassen är öppen och kommer finnas tillgänglig fram till valet den 9 september.

Den lokala Valkompassen omfattar alla 290 kommuner och samtliga landsting i Sverige. Alla partier som fick minst ett mandat i kommun- och landstingsvalen 2014 och som ställer upp i valet 2018 har bjudits in att delta i Valkompassen.

– Det har aldrig gjorts en lokal Valkompass som täcker in alla Sveriges kommuner och landsting tidigare, så det är kul att vi äntligen kan erbjuda detta. Detta är ett lekfullt verktyg, samtidigt som det erbjuder ett faktabaserat sätt för väljarna att ta del av politikens viktigaste frågor, säger Kristofer Sjöholm, projektledare för Valkompassen på SVT.

Unga väljare

I förra valet 2014 gjorde över två miljoner människor SVT:s Valkompass och över 50 procent av förstagångsväljarna prövade den, visade Novus eftervalsundersökning.

– Den viktigaste målgruppen är just de unga väljarna som vanligtvis inte tar del av SVT:s valutbud. Genom Valkompassen ger vi dem ett enkelt och lite roligare sätt att sätta sig in i de aktuella politiska frågorna, även på lokal nivå, säger Kristofer Sjöholm.

Varför är NWT med i lokala Valkompassen?

– SVT har som sagt gjort den och erbjudit ett antal landsortstidningar att vara med. Jag ser det som en bra hjälp för våra läsare att hitta rätt inför valet i höst i sin kommun och sitt landsting. Så det var ett enkelt beslut att vi skulle vara med på det, säger Mikael Rothsten, ansvarig utgivare för NWT och nwt.se

Så gör du

Så hur går det till?

Du går in på nwt.se/valkompass, väljer din kommun och kan sedan välja att göra kommunkompassen eller landstingskompassen. Du kan välja bland kommunerna i Värmland och Dalsland. För landstingskompassen kan du välja Värmland, Örebro eller Västra Götaland.

Kan du inte göra valkompassen för din kommun beror det på att för få partier har svarat på frågorna vilket ger ett för litet underlag för att vara till någon hjälp. Högst svarsfrekvens bland Värmlands 16 kommuner har Arvika och Kristinehamn där samtliga partier svarat. Lägst svarsfrekvens är det i Storfors så den går ännu inte att göra.

Den lokala valkompassen är öppen och kommer finnas tillgänglig fram till valet den 9 september.

Så deltar kommunerna

Arvika 8 av 8 partier

Kristinehamn 8 av 8 partier

Säffle 8 av 9 partier

Torsby 6 av 7 partier

Grums 4 av 5 partier

Munkfors 4 av 5 partier

Eda 6 av 8 partier

Hammarö 6 av 8 partier

Karlstad 6 av 8 partier

Sunne 6 av 8 partier

Årjäng 5 av 7 partier

Filipstad 5 av 8 partier

Hagfors 4 av 7 partier

Kil 4 av 7 partier

Forshaga 5 av 9 partier

Storfors 2 av 5 partier

Degerfors: 7 av 7 partier har svarat på frågorna.

Karlskoga: 6 av 9 partier har svarat på frågorna. Socialdemokraterna, Vänsterpartiet och SPI välfärden har ännu inte svarat.

Region Örebro län: 7 av 8 partier har svarat på frågorna. Moderaterna har ännu inte svarat.