2010-09-22 07:30

2015-01-16 17:21

Här räknas och kontrolleras det dagarna i ända

VALET: Helt färdig i nästa vecka

Dagarna i ända räknas det nu röster på länsstyrelsen i Karlstad. På onsdag kväll kan riksdagsvalet vara färdigräknat. Sedan följer kommunvalet och sist landstingsvalet.

I två av länsstyrelsens konferensrum sitter nu ett 30-tal tillfälliga medarbetare och räknar röster. Det handlar om att kontrollera, sortera och räkna och sedan kontrollera en gång till. Namnvalsedlar med kryss i en hög, namnvalsedlar utan kryss i en annan och partivalsedlar i en tredje. Och sedan ska alla personröster noteras.

Däremellan ska också hundratals valsedlar med någon typ av tveksamhet granskas extra noga. Under NWT:s besök togs beslut om en valsedel där väljaren hade skrivit in ett kryss, men inte i någon av rutorna utan alldeles ovanför det första namnet.

– Godkänd som namnvalsedel men inte som personröst, blev det snabba beslutet från Gith Nilsson som är valansvarig på länsstyrelsen.

Enbart kvinnor

De tillfälliga medarbetarna är en blandning av unga och gamla, studerande, arbetssökande och pensionärer. Många är där för första gången men många har också räknat röster både två, tre och flera gånger. Just i år är det nästa enbart kvinnor.

– Men det är nog en tillfällighet, säger Gith Nilsson. Förra gången var det många män.

Riksdagsvalet ska vara färdigräknat på onsdagen, kommunvalen på söndag och landstingsvalet på onsdag i nästa vecka.

I två av länsstyrelsens konferensrum sitter nu ett 30-tal tillfälliga medarbetare och räknar röster. Det handlar om att kontrollera, sortera och räkna och sedan kontrollera en gång till. Namnvalsedlar med kryss i en hög, namnvalsedlar utan kryss i en annan och partivalsedlar i en tredje. Och sedan ska alla personröster noteras.

Däremellan ska också hundratals valsedlar med någon typ av tveksamhet granskas extra noga. Under NWT:s besök togs beslut om en valsedel där väljaren hade skrivit in ett kryss, men inte i någon av rutorna utan alldeles ovanför det första namnet.

– Godkänd som namnvalsedel men inte som personröst, blev det snabba beslutet från Gith Nilsson som är valansvarig på länsstyrelsen.

Enbart kvinnor

De tillfälliga medarbetarna är en blandning av unga och gamla, studerande, arbetssökande och pensionärer. Många är där för första gången men många har också räknat röster både två, tre och flera gånger. Just i år är det nästa enbart kvinnor.

– Men det är nog en tillfällighet, säger Gith Nilsson. Förra gången var det många män.

Riksdagsvalet ska vara färdigräknat på onsdagen, kommunvalen på söndag och landstingsvalet på onsdag i nästa vecka.

  • Håkan Gynnå