2010-09-01 08:30

2015-01-16 17:21

Valstafetten: Mikael Dahlqvist (S)

VALSTAFETTEN

I valstafetten svarar Hagfors kommunalråd Mikael Dahlqvist (S) i dag på en fråga från Marie Wickberg (C).
Han bollar tillbaka med en ny fråga till en annan centerpartist, riksdagsledamoten Erik A Eriksson.

Hur skulle de rödgrönas förslag om kilometerskatt påverka företag i Hagfors?

– Jag är inte så bekymrad, utifrån de förklaringar jag har fått. Det man har tagit ställning till gemensamt inom den rödgröna alliansen är att man ska utreda frågan, för att se om det är möjligt. Man ska se hur det påverkar konkurrensen både nationellt och internationellt, och också kompensera kommuner som saknar järnväg. Jag tror inte att det kommer att påverka vår kommun speciellt mycket.

– Men skulle det, mot all förmodan, bli ett förslag som blir skadligt för vår basindustri, då är det är det klart att jag ska göra allt som står i min makt för att få till en så bra lösning som möjligt där vi kompenseras på annat sätt.

Kompensera på vilket sätt?

– Då får man kompensera den ökade kostnaden, till exempel genom sänkt energiskatt för den typen av näring, så att det blir kostnadsneutralt. Ökar kostnaden för företag som Uddeholm för att transportera varor, så får man se till att det kompenseras.

Vilken fråga vill du ställa och till vem?

– Jag undrar vad Centerpartiet och den borgerliga alliansen konkret har gjort för att gynna mindre kommuner och glesbygden den här mandatperioden. Det kan Erik A Eriksson (C) få svara på.

Hur skulle de rödgrönas förslag om kilometerskatt påverka företag i Hagfors?

– Jag är inte så bekymrad, utifrån de förklaringar jag har fått. Det man har tagit ställning till gemensamt inom den rödgröna alliansen är att man ska utreda frågan, för att se om det är möjligt. Man ska se hur det påverkar konkurrensen både nationellt och internationellt, och också kompensera kommuner som saknar järnväg. Jag tror inte att det kommer att påverka vår kommun speciellt mycket.

– Men skulle det, mot all förmodan, bli ett förslag som blir skadligt för vår basindustri, då är det är det klart att jag ska göra allt som står i min makt för att få till en så bra lösning som möjligt där vi kompenseras på annat sätt.

Kompensera på vilket sätt?

– Då får man kompensera den ökade kostnaden, till exempel genom sänkt energiskatt för den typen av näring, så att det blir kostnadsneutralt. Ökar kostnaden för företag som Uddeholm för att transportera varor, så får man se till att det kompenseras.

Vilken fråga vill du ställa och till vem?

– Jag undrar vad Centerpartiet och den borgerliga alliansen konkret har gjort för att gynna mindre kommuner och glesbygden den här mandatperioden. Det kan Erik A Eriksson (C) få svara på.

  • Magnus Hermansson