2010-08-28 07:30

2015-01-16 17:21

SD vill folkomrösta om regionfrågan

VÄRMLAND: Ny landstingspolitisk plattform

Sverigedemokraterna vill ha folkomröstning om regionfrågan, fler ambulanser på helger och fler läkarsekreterare.
Efter fadäsen med det plagierade programmet från Sjukvårdspartiet, har SD nu presenterat en egen landstingspolitisk plattform.

Det var på sin hemsida i vintras som SD Värmland i fem punkter presenterade det som skulle vara grunddragen i partiets valmanifest inför landstingsvalet. Men dokumentet togs snabbt bort från hemsidan, efter att NWT avslöjat att fyra av de fem punkterna var ordagranna kopior från Sjukvårdspartiet i Värmlands handlingsprogram.

– Det är väl enklaste sättet om man inte vill lägga ner något eget tankearbete, kommenterade Erik Jansson (SIV) då.

Nu har Sverigedemokraterna gjort läxan. På fredagen presenterade partiet en egen landstingspolitisk plattform. Viktigast är regionfrågan, anser Runar Filper, länsordförande och etta på SD:s landstingslista.

– Värmland ska vara en egen region. Vi tycker att vi har andra förutsättningar här i Värmland än vad de har i den tätbefolkade regionen söderut, vi är osäkra på vad det skulle innebära för Värmland att hamna i periferin. Risken är att vi blir lidande av utanförskap på samma sätt som norrlänningar känner mot Stockholm, eller kanske mot Bryssel numera, säger Runar Filper.

Partiet vill ha en folkomröstning om att bevara Värmland som egen region, om förslaget att slå sig samman med Västra Götaland kommer i skarpt läge.

Fler läkarsekreterare

SD vill också att landstinget ska anställa fler läkarsekreterare, för att läkarna inte ska behöva lägga tid på att skriva journaler. Hur många läkarsekreterare som ska anställas, eller hur mycket det skulle få kosta, har man inte tagit ställning till.

– I det fallet har jag inget konkret att säga, vi vill bara se på att det behöver anställas fler.

Ökad telefontillgänglighet, fler dagambulanser på helgerna och ”nej till onödiga konsulter och dåliga upphandlingar” hör också till partiets krav. Man vill också behålla den tillfälliga skattehöjningen med 25 öre, som klubbades igenom 2008.

Det var på sin hemsida i vintras som SD Värmland i fem punkter presenterade det som skulle vara grunddragen i partiets valmanifest inför landstingsvalet. Men dokumentet togs snabbt bort från hemsidan, efter att NWT avslöjat att fyra av de fem punkterna var ordagranna kopior från Sjukvårdspartiet i Värmlands handlingsprogram.

– Det är väl enklaste sättet om man inte vill lägga ner något eget tankearbete, kommenterade Erik Jansson (SIV) då.

Nu har Sverigedemokraterna gjort läxan. På fredagen presenterade partiet en egen landstingspolitisk plattform. Viktigast är regionfrågan, anser Runar Filper, länsordförande och etta på SD:s landstingslista.

– Värmland ska vara en egen region. Vi tycker att vi har andra förutsättningar här i Värmland än vad de har i den tätbefolkade regionen söderut, vi är osäkra på vad det skulle innebära för Värmland att hamna i periferin. Risken är att vi blir lidande av utanförskap på samma sätt som norrlänningar känner mot Stockholm, eller kanske mot Bryssel numera, säger Runar Filper.

Partiet vill ha en folkomröstning om att bevara Värmland som egen region, om förslaget att slå sig samman med Västra Götaland kommer i skarpt läge.

Fler läkarsekreterare

SD vill också att landstinget ska anställa fler läkarsekreterare, för att läkarna inte ska behöva lägga tid på att skriva journaler. Hur många läkarsekreterare som ska anställas, eller hur mycket det skulle få kosta, har man inte tagit ställning till.

– I det fallet har jag inget konkret att säga, vi vill bara se på att det behöver anställas fler.

Ökad telefontillgänglighet, fler dagambulanser på helgerna och ”nej till onödiga konsulter och dåliga upphandlingar” hör också till partiets krav. Man vill också behålla den tillfälliga skattehöjningen med 25 öre, som klubbades igenom 2008.

  • Magnus Hermansson